EMPERYALİZMİN KISA HİKÂYESİ ve 19 MAYIS 1919 RUHU (2)
Emperyalizm başlangıç tarihi kabul edilen “1490’lar”, aslında AMERİKA kıtasının keşfi değil işgali anlamına gelen sömürge kolonilerinin kurulduğu yıllardır. ‘1490’lar’ AVRUPA’da RÖNESANS ve REFORM hareketlerinin de başladığı, uç verdiği bir tarihsel kesittir. Bundan sonra sömürgecilik, gelişe güçlene ‘1890’ lar da sanayi devriminin altın çağına vardı.
Öyle ki, bu tarihe kadar süren 400 yıl boyunca, yeryüzünde sömürgecilerin ayak basmadığı bir yer kalmadı. Amerika, Afrika, Asya ve Avusturya kıtalarında hâkimiyet kurup, maddi değer olarak ne bulundularsa Avrupa’ya taşıdılar.
Sömürgeci emperyalistler gittikleri her ülkede toplumun nabzına göre şerbet verdiler, işbirlikçileri kullandılar. Öyle ki o toplumlar, yüzyıllarca uyutulup sömürüldüklerinin farkına bile varmadılar. Nice sonra sömürü çarkından kurtulmayı başarmış bir Afrika ülkesinde. Bir Afrikalı milliyetçi anlatıyor: “Yeraltı ve yerüstü kaynakları zengin ülkemize sömürgecilerle birlikte Hristiyan misyonerler geldiler. Bize Tanrı’yı, İsa’yı ve dua etmeyi öğrettiler. Mutlu olacağımızı söylediler. Gözlerimizi yumup ellerimizi açıp dua ediyorduk. Bir gün gözlerimizi açtığımızda, bir de baktık ki bizim ellerimizde İNCİL, onların ellerinde ALTIN ve zengin topraklarımız vardı.”
1890’larda altın çağına giren SANAYİ DEVRİMİ, bir yüzyıl boyunca, yüksek üretim ve tüketim modelleriyle beraber teknoloji harikaları yaratırken, emperyalist politikaların değişik boyutlar kazandığı, Avrupa merkezli sömürgeci güçler arasında iki kez (1. ve 2. DÜNYA SAVAŞLARI) dünya kaynaklarını ve pazarlarını paylaşım kavgalarının korkunç yıkımlar ve milyonlarca insanın ölümlerine sebep olduğu bir yüzyıl geride kalarak “1990’lara” gelindi. Emperyalistlerin 1. DÜNYA SAVAŞINDA, çöküş dönemindeki OSMANLI DEVLETİ ise maalesef bir figüran olarak kullanılmıştı. Müttefiki olan ALMANYA galip gelseydi bile, taraflar barış masasına oturur oturmaz, bu kez aslan payını Almanya almak üzere, Osmanlı toprakları emperyal güçler tarafından yine paylaşılacaktı.
Bu oyunu kim bozdu? Emperyalist saldırılara “Ya İstiklal, Ya Ölüm!” diyerek kim karşı koydu? 19 MAYIS 1919’da SAMSUN’dan yola çıkan, bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakan, TÜRK’ün makûs talihini yenen şanlı KUVA-YI MİLLİYE ve onun ULU ÖNDERİ Mustafa Kemal ATATÜRK… !
19 MAYIS TOKAT GAZETESİ