EROZYON ALMIŞ GÖTÜRÜYOR (1)

EROZYON ALMIŞ GÖTÜRÜYOR (1)

EROZYON ALMIŞ GÖTÜRÜYOR (1)

Çok değil, bundan birkaç yüzyıl önce, Anadolu’nun ve Trakya’nın baştanbaşa orman ve yemyeşil otlak (mera) larla kaplı olduğu bilinir. Bu bilgilere Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ve bazı tarihi belgelerde rastlanır. Mesela Evliya Çelebi, yaşadığı 17. yüzyılda Ülkemizin ormanlarını, bilhassa meşe ormanlarının sıklığını anlatmak için; kendisi gibi seyyah olan bir sincaptan bahseder. Bu sincap, Edirne’den yola çıkıp daldan dala atlaya atlaya, hiç yere inmeden, Kars’a varmıştır.
O tarihlerde, Orta Anadolu dağları ve yaylaları da yeşildi. Yıldırım Beyazıt’ın ordusu ile Ankara savaşını yapmak üzere Anadolu’ya giren Timurleng ordusunda binlerce fil olduğu, Timur’un bu filleri savaştan önce günlerce Ankara çevresindeki sık ağaçlı bir ormanda sakladığı rivayet edilir.
Ya şimdi? EROZYON almış götürüyor. Kayıp giden topraklar, çamur akan dereler, bulanık, balçık baraj gölleri ve göletler, böyle giderse gelecekteki büyük kuraklığın ve felaketin habire alarmını veriyor, vermesi ne ama, tabii anlayana….
Erozyon; çölleşme, kuraklık, çoraklaşma, yoksullaşma demek. Ve ülkemiz topraklarının %90’ı erozyon geçiriyor. Bunun %60’ı şiddetli erozyon kabul ediliyor. Yani tehlike kapıda ve çok büyük. Alınacak tedbirlerin, bu uğurda yapılacak çalışmaların bir saniye bile vakit kaybına tahammülü yok aslında.
Bunun için ağaçlandırmadan mera ıslahına, hatıra ve özel orman kurmaktan orman iyileştirme çalışmalarına, çevre temizliğinden tarım alanlarının doğru kullanımına, toprak muhafazadan derelerin ıslahına, milli parkları çoğaltmaktan ağaç tarımına kadar pek çok konu da; devletçe ve fert fert hepimize büyük görev düşüyor.
Bu uğurda canla başla yapılması gereken yoğun işler bizi bekliyor.
Konumuza devam edeceğiz. Hoşça kalın…
DÜZELTME: önceki gün “GÜNDEM” köşemizde “TÜRKİYE SENİNLE GURUR DUYUYOR” başlıklı yazımızın 7. sayfada devam eden bölümü, yanlışlıkla “MİLLET İRADESİ” başlığı altında çıkmıştır.
Yine aynı yazımızın son paragrafının son cümlesi, “Rezalete alkış tutuluyor şerirlere kahraman muamelesi yapılıyor.” Olacakken “Rezalete alkış tutuluyor, şerirlere kahra-“ şeklinde yarım çıkmıştı.
Bu dizgi hatalarını düzeltir, özür dileriz.

6 TEMMUZ – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir