EROZYON ALMIŞ GÖTÜRÜYOR (4)
TOKAT ilimiz yeşil örtü ve orman varlığınca oldukça şanslı sayılır. Yüzölçümünün %41’i ormanlık alanlardır. Bunun yarısından biraz fazlası (220 bin hektar) verimli orman nitelikli Koru ormanı, geriye kalanı “Baltalık” olarak tanımlanıyor. “Baltalık” alanlar da verimli orman sınıfından sayılmakla beraber, az oranlarda denilebilecek bozuk koru ve bozuk baltalık orman alanları da bunun içindedir. Burada hepimize düşen milli bir görev var ki bu da “ormanı korumak”, korumak, korumaktır.
Peki, orman ve yeşilden yana iyi durumdaki TOKAT’a EROZYON olayı yok mu?
Var tabi… Ancak, bize teselli veren husus şu ki Tokat’taki erozyon genelde hafif ve orta şiddetli. Daha şiddetli geçen devirleri de oldu. Bunu 1950’li yıllarda geçirdiği sel felaketlerinden anlıyoruz. Bu felaket, yurdumuzda ilk büyük erozyon alarmıydı. Bu alarm üzerine 1955 yılında, Behzat havzası erozyonu kontrol çalışması başlatıldı. O yılların unutulmaz ismi, Tokat Merkez Orman İşletme Müdürü Kemal AŞKIN’dır. Kemal Aşkın, idealist bir kamu görevlisiydi. Onun başını çektiği çalışmalar sayesinde Behzat havzasının bütün tepeleri ve yamaçları teraslanma ağaçlandırıldı. Neticede TOKAT sel felaketinden kurtuldu.
Behzat erozyon kontrol çalışması, Türkiye’nin ilk erozyon kontrolü projesidir. Ve başarılı olmuştur. Ne var ki, aradan geçen yıllar, eski felaketi unutturdu. Son yıllarda, Orman Teşkilatımızın bütün gayret ve dikkatine rağmen, kaçak kesimler önlenemiyor. Kendi tarlasındaki, kendi bahçesindeki orman ağaçlarını kesenler bile var. Neymiş, o ağaçları kesip, yerine ev yapacak, havuz yapacak. Yapıyor da, hiç ilerisini düşünmeden!.. Bugün bunu Topçubağı’nda, Beybağı’nda bile yapanlar olduğunu duyuyor ve kaygılanıyoruz. Çünkü heyelana, toprak kaymalarına adeta davetiye çıkartılıyor!.
Unutmayalım ki EROZYON, yurdumuzu sinsice işgal eden bir düşman gibi her şeyimizi alıp götürmektedir. Bu işgal karşısında en iyi savunma; AĞAÇLANDIRMA. EROZYON KONTROLÜ ve mera ıslahı çalışmalarıdır. Bunların da ötesinde ağacın, ormanın, yeşilin değerini gerçekten bilmek ve gözbebeğimiz gibi korumaktır.
Hoşça kalın…
10 TEMMUZ – TOKAT GAZETESİ