GAZİ OSMAN PAŞA LİSESİ’NİN 50. YILI

GAZİ OSMAN PAŞA LİSESİ’NİN 50. YILI

GAZİ OSMAN PAŞA LİSESİ’NİN 50. YILI

50 yıl, uzunca bir zaman dilimidir. Bir ömrün veya bir kuruluşun 50. yılı denince, âdeta bir dönüm noktasına ulaşıldığı anlaşılır. Ellinci yılına ulaşmış bir insan, bir kurum veya kuruluşun, artık hatırı sayılır bir geçmişi, mazisi, bir tarihçesi var demektir.
Bu yıl, Gazi Osman Paşa Lisesi, kuruluşunun 50. yılını yaşıyor. İşte bu noktada geçmişine dönüp bakmak, bundan gurur duymak ve gelecek adına da özgüvenini tazelemek istiyor.
TOKAT GAZİ OSMAN PAŞA LİSESİ’nin binası, 1936 yılında Vali Recai Güreli zamanında, Vali’nin sağladığı devlet imkânı yanısıra, şehir halkının katkılarını sağlayan Nuri Topçuoğlu’nun gayreti ve öğretmen Halis Cinlioğlu’nun emeği ile inşa edildi.
Aynı yıl ortaokul olarak hizmete girdi. 1947 tarihine kadar ortaokul halindeki okul, bu tarihte Yeşilırmak Özel Lisesi adıyla da lise dönemine girdi. 1949’da resmileşerek Tokat Lisesi adını aldı. Ortaokul kısmı da aynı binada Tokat Ortaokulu olarak devam etti.
Lisemizin Gazi Osman Paşa adını alması ise 20 OCAK 1953 tarihinde olmuştur. Bu yeni adıyla da tarihimizin şanlı bir sayfası ve kahramanıyla gönül bağları kuran okulumuz, kuruluşundan itibaren kalitesini hiç düşürmeden, çağın yeniliklerini de izleyerek, taşıdığı isme layık olarak bugünlere geldi. Gelmiş olduğu bu 50. eğitim-öğretim yılında; eski mezunlarla yeni mezunları ve bugünün öğrencilerini, eski öğretmenlerle bugünün öğretmenlerini bir kutlama programında buluşturmak, eski anıları yaşatmak, geçmiş-bugün ve gelecek arasında bir bütünlük sağlamak için 50. yılını kutlama programı düzenlenmiştir.
Böyle bir programı hayata geçirmek üzere; önce Tokat’taki eski mezunlardan öncü bir grup G.O.P. Lisesi Mezunları Derneği’ni kurmuş, bu dernek Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kırıkkale, Kayseri ve Samsun’daki Tokatlılar Yardımlaşma Vakıf ve Dernekleri ile irtibata geçmiştir. Gereken maddi ve manevi destek alınmıştır.
G.O.P Lisesi’nin 50. Yılını kutlama etkinlikleri; 7 MAYIS 1997 günü, Prof. Dr. Duran Taraklı’nın G.O.P. Üniversitesi’nde verdiği “Kalkınma Tanımı-Tokat için bir Model Önerisi” konulu konferansla başlamıştır. Bundan sonra Mayıs ayı içinde, Prof. Dr. Ahmet Yurteri, Prof. Dr. Orhan Kuntay, Prof. Dr. Fuat Bayrakçeken’in konferansları yine üniversitemiz salonunda izlenmiştir. Konferans serisinin sonuncusu 30 Mayıs 1997 (Bugün) Saat:15.00’de, “Çevre ve İnsan” konusunda Prof. Dr. Namık Kemal Aras tarafından verilecektir. ODTÜ, Gazi ve Ankara Üniversitelerinde öğretim üyesi olan bu hocaların hepsi de G.O.P. Lisesi’nin eski mezunlarıdır.
Onlar böylece, aynı zamanda bir vefa örneği vermiş oldular. Sadece onlar değil, hemen bütün eski ve yeni mezunlar çıktıkları okula vefa borcu ödemekte geri kalmayıp, 50. yıl kutlama hazırlıklarına katkıda bulundular, daha da bulunacaklarına eminiz.
LİSE’mizin konferans salonu, 50. yılın şerefine yeni baştan yenilendi. Bahçe daha güzel bir şekilde düzenlendi. Atatürk büstü okul bahçesinde hazırlanan özel yerine ve kaidesine konularak 31 Mayıs 1997 günü açılmayı bekliyor.
31 MAYIS (yarın) kutlama programının final günü olacak. Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak tören, Lise’nin konferans salonunda devam edecek. Daha sonra bugün çeşitli üniversitelerde Hoca olmuş eski mezunlar, 45-50 yıl önce okudukları sınıflara girip, bugünün öğrencilerine sembolik mahiyette ders verecekler. Öğleyin okul bahçesinde bütün konuklara çadırlar için de bir mesire yemeği ikram edilecek. Aynı günün akşamı, Büyük Otel salonlarında kutlama şöleniyle, 50. yıl kutlama programı sona erecek.
Bu yazımız, aynı zamanda, şu ana kadar kendilerine davetiye ulaşamamış eski ve yeni mezunlara davetiye yerine geçerlidir. G.O.P Lisesi’nin değerli Müdürü Mustafa Çakır adına bunu da belirtiyoruz.
Nice nice yıllara…

30 MAYIS – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir