GEREKSİZ POLEMİKLER
“Ordu ile Hükümet arasındaki gerginlik, Genel Kurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı KARADAYI’nın bildirisi, Başbakan Mesut YILMAZ’ın da “altına imza atabileceği” açıklamasıyla duruldu.”
Hükümet’in öbür üyelerinden Başbakan Yrd. B. ECEVİT, Genel Kurmay’ın açıklamasını yapıcı bulurken, Milli Savunma Bakanı İ. SEZGİN de görüşler arasında fark olmadığını savunuyor ve yapılan tartışmayı ‘sanal’ olarak nitelendiriyordu.
‘Sanal’ diye nitelenen tartışma, bundan bir hafta kadar önce, Genel Kurmay 2. Başkan Org. Çevik BİR’in, bir davette gazetecilerle yaptığı sohbette geçen ‘İrtica hala en büyük tehdit’ ve ‘Anketlere göre Fazilet Partisi birinci parti durumunda’ sözlerinden kaynaklanmıştır.
Orgeneral Çevik BİR’in bu sözlerini ‘siyasete askerin müdahalesi’ olarak değerlendiren iktidar veya muhalefetten bazı politikacılar kendi konumlarına göre çıkarımlar yaparak, kendisini eleştirmişlerdi. Bu arada dinci basın da mal bulmuş mağribi gibi Org. BİR’e yüklenmişti.
FP ise, Org. BİR’in ‘FP birinci parti’ tahminini bir madalya gibi kabullenirken ‘irtica hala en büyük tehlike’ tesbitini reddediyor, bu tahminle tespitin bir arada kullanılmadığını da bilhassa vurguluyordu. Acaba gerçek böyle miydi? FP’nin anası RP’nin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılma gerekçesi, “irtica” ile bağlantılı olarak Cumhuriyet’in temel esaslarına ve anayasal çizgiye karşıt görülmeseydi. RP’nin devamı olan FP’nin de devletin temel ilkeleri ve Cumhuriyet’in devrimleriyle barışık bir olgunluğa henüz erişmediği kuşkuları vardı.
Mesele bundan da ibaret değildi. 30 AĞUSTOS’ta Org. KARADAYI’nın emekliye ayrılacağı dolayısıyla üst komuta kademelerinde olacak değişiklikler bahane edilerek, belli çevrelerde ORDU’yu rahatsız eden kurgusal yorumlar yapılmaktaydı. Üst düzeyde iki Komutanın emekliye ayrılması, birkaç komutanın da görev yerlerinin değişmesiyle sanki T.S.K’nın görüşleri veya savunduğu ilkeler mi değişecekti de o türden yorumlar psikolojik bir saldırı aracı gibi kullanılıyordu. Özellikle dinci basında Org. Çevik BİR üzerinde odaklanan bir yıpratma taktiği göze çarpıyordu. Sanki Org. BİR yalnızmış veya başına buyruk hareket ediyormuş gibi…
Başbakan Mesut YILMAZ’ın Org. BİR’i eleştirmesi, FP’nin 1. par ti gibi ilhan edilmesi ve irtica tehdidin sürdüğünün belirtilmesinden dolayı 55. hükümetin başkanı sıfatıyla duyduğu rahatsızlığın bir sonucuydu. ECEVİT de ince bir üslupla eleştiriye katılmıştı. Hasan Celal GÜZEL gibi bazı politikacılar da kaba saba sözlerde salvo atışı yapmışlardı.
Bir hafta kadar süren bu tartışmadan rahatsızlık duyan T.S.K., Genel Kurmay Başkanı Org. KARADAYI imzasıyla beklenen açıklamasını yaparak 6 TEMMUZ 1998 tarihiyle tartışmayı noktaladı. Bu açıklama, T.S.K. hakkında gereksiz polemik yapan herkesi uyarıyordu.
“Anayasal yapıya yönelik her türlü tehdide karşı Cumhuriyetimizi koruma ve kollama görevini yaparken hiçbir zaman duraksamayız. Bu konuda bütün mensuplarımız arasında tam bir inanç, fikir ve anlayış birliği vardır.”
Aynı gün Başbakan YILMAZ, bir soru üzerine, Genel Kurmay Başkanı KARADAYI’nın açıklaması hakkında ‘Altına imzamı atarım’ diyordu. Ve mesele kapanıyordu. Önce bir çıkış… sonra da çark ediş…
Her T.C. Hükümeti gibi, 55. Hükümetin de tutarlı ve başarılı olması aklı başında her Türk vatandaşının içten değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri ise Devlet ve Milletimizin en büyük teminatıdır.
VE TÜRKİYE’nin gereksiz polemiklerle kaybedecek vakti yoktur. Hoşça kalın…
9 TEMMUZ TOKAT GAZETESİ