KIŞLA SEMTİNE İMAR VE YENİ BİR OKUL
Tarihi Tokat şehrinin bu sıfatı almasında en büyük pay ‘Kışla Semti’ne aittir dersek, yanlış olmaz sanırız. Yanlış olmaz, çünkü TOKAT’ta tarihi değeri olan eski eserlerin çoğu Kışla semtindedir.
Kışla Semtinin sınırları içinde 8 mahalle bulunuyor. Eski mimari eserler bu 8 mahalle içine serpilmekle beraber, bilhassa “Sulusokak” üzerinde ve yakın çevresinde toplanmıştır. Bu semte “Kışla” denmesinin nedeni ise vaktiyle burada Kolordu karargâh binalarının bulunması idi.
Şimdiki Askerlik Şubesi ve Atatürk İlköğretim Okulu’nun bulunduğu yerde idi.
Eski Sulusokak ile şimdiki Sulusokak arasında bir hayli fark var. Eski Sulusokak çarşısı, geleneksel el sanatlarının (bakırcılık, kalaycılık, demircilik, mutaflık, dericilik, keçecilik, saraçlık, dokumacılık vb.) yoğun olarak bulunduğu bir semt idi. Bugün bu el sanatlarından 1 kalaycı dükkânı, 2 saraç ve 2 bakırcı kaldı. Zaman değişti, devran döndü. Bugün o eski sanatları ihya edemesek bile yad ederek teselli bulabiliriz.
Eski mimari eserleri ise yaşatmak daima mümkün. Sulusokak’taki bazı eserler VAKIFLAR’ın 1998 yılı onarım programına alındığını duyduk. Onarıma bu yıl başlanamasa bile, programa alınması bir umut ışığıdır.
Kışla semtinin tümüyle bir imar ve yol sorunu var. Belediye başka semtlerdeki çalışmalarına ağırlık verdiği için, henüz bu tarafa el atamadı. Şehrin imar planında öngörülen işlere bir başlansa Kışla semtinin yüzü gülecek.
Şehrimizin en eski mezarlığı ERENLER’e ve buradan 3-5 km. ilerdeki Kışla (Soğulcak) Bağlarına çıkış, Sulusokak’tan sonra daracık yollardan geçerek olabiliyor. Değişimden yana iyi işler başaran Belediye Başkanı Nizamettin Aydın’ın ERENLER’e çıkış yolunu da değiştirmesi bekleniyor.
Bugünlerde Kışla semti halkının en büyük beklentisi ise, eski adı PLEVNE, yeni adı İBNİ SİNA olan İLKÖĞRETİM OKULU’nun yeniden yapılmasıdır. Eski binanın yıkılarak, 8 yıllık eğitime uygun yepyeni bir binanın yapılması için Valilikçe karar verilmiş olması, başta okulun öğrencileri, öğretmenleri, okul-aile birliğini ve tüm semt halkını son derece sevindirmiştir. Milli Eğitim Müdürü Mustafa AYGÜN ve daha sonra Vali Mehmet GÜNDOĞDU okul binasını bizzat inceleyip yeni okul binası yapma kararını almışlardır.
Şimdi beklenen şu ki, İBNİ SİNA OKULU’nun Sulusokak cephesinde bulunan birkaç dükkân ve ev bir an evvel istimlak edilip arsa kazanılsın, buraya yeni bina yapılınca da okulun geniş bir bahçesi olsun.
Hoşça kalın…
4 HAZİRAN TOKAT GAZETESİ