KISSADAN HİSSELER

KISSADAN HİSSELER

KISSADAN HİSSELER

BU NEDİR?
Bir gün Hz. Muhammed (s.a.v) ashabıyla otururken huzuruna bal getirilmiş. Hz. Peygamber orada bulunanlara “Bu nedir?” diye sorduğunda herkes “Baldır” demiş. Hz.. Ali’den ses çıkmayınca, Hz. Muhammed tekrar “Bu nedir?” diye sorunca, herkes yine “Baldır” demiş. Hz. Ali ise, ancak tattıktan sonra “Baldır” cevabını vermiş. Ali’nin davranışı Peygamber’in hoşuna gitmiş ve “Doğrusunu Ali yaptı” demiş.
KISSADAN HİSSE:
Bilginin anası tecrübedir, deneylerdir. Bugünkü medeniyeti ve teknolojiyi oluşturan makine, cihaz, alet, ilaç, teknik bilgi, matematik, fizik, her ne varsa, yüzyıllarca süren bilgi birikimi ve uzun, sabırlı, çileli de neylerin sonucunda oluşmuştur.
Büyük Türk Bilgini İbn-i Sina, yazdığı gerek tıp, gerekse biyoloji, kimya ve diğer konulardaki eserlerinin bir kısmını eski kaynakları araştırarak, birçoğunu da bizzat laboratuvarında bir ömür boyu, ta çocukluk çağından itibaren deneyler yaparak gerçekleştirmiştir.
Yine dünyanın büyük bilginlerinden Edison, elektrik ampulünü yıllar süren 3000 denemeden sonra bulmuştur. Işık veren son maddeyi ampulun içine koymadan önceki üç bin değişik maddenin devamlı ışık vermediğini deneyerek görmüş, kendisine bu işten vazgeçmesini isteyenlerin sözlerine kulak asmamıştır
İslam tarihinin aydınlanma çağlarında, bilgi birikimine, deneyerek öğrenmeye, tecrübeye büyük önem verildiği ve gerçek bilgiler el üstünde tutulup, onların araştırma yapmaları için her türlü fedakârlık gösterildiği içindir ki, İslam Medeniyeti ulaştığı her yerde eser ve iz bırakmıştır. Bunun aksine yol tutulunca da gelişme durmuş, islam coğrafyasında sömürge toplumları olmuştur.
Hz. Muhammed, ümmet “hadis-i şerif” ezberlemekle vakit öldürmesin diye, kendi sözlerini de kimseye yazdırmamış, sadece vahiy kâtiplerine Kur’an ayetlerini yazdırmakla yetinmiştir.
Hoşça kalın…

24 AĞUSTOS – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir