MAGANDA KURŞUNU!

MAGANDA KURŞUNU!

MAGANDA KURŞUNU!

Maganda , son yıllarda ortaya çıkmış bir kelime. Ne anlama geldiğini artık herkes biliyor. Kısa bir tarifle, şehir ortamında kendini dağ başında zanneden kişinin sıfatıdır maganda!.. Tabii ki magandaca davranışların adına da ‘magandalık’ denir.
Maganda tiplerin magandaca davranışlar sergilediği ortama göre de çeşitli tanımlamalar yapılır: ‘trafik magandası’, ‘düğün magandası’, ‘maç magandası’ vb… Bunların başını düğün magandaları çekiyor.
Herhangi bir müdahale, ceza veya önlem olmayınca da, diğer bir deyişle ciddi manada yaptırımlarla karşılaşmayınca da magandalık almış başını gidiyor. Son zamanlarda maganda tiplerin sahneye çıkıp malum rollerini oynamadıkları düğün hemen hemen yok gibi. Bunu nerden anlıyoruz? Uzaktan veya yakından şahit olduğumuz veya Tv ekranlarına ve gazetelere yansıyan haberlerden. Yansıyan haberlerde ne var? Ne yazık ki Ülke genelinde hemen hergün bir veya birkaç ölüm olayı var, yaralılar var. Bazen gelinin, bazen de damadın vurulduğu da oluyor. Ne oldu? Düğün günü oldu matem günü!.
Hiç yoktan. Bir hiç uğruna!…
Düğün müğün bahane. Düğünlerde çalıp söylemek, oynamak, halay çekmek, eğlenmek ve efendice oturmak varken silahları çekip ateşlemek yok mu!? Maksat, düğünü bir fırsat bilerek, silahımızı denemek, güç gösterisi yapmak!…
Geçen sene bir dostumuzdan dinlemiştik: Samsun-Havza’da bir köy düğününde bulunmuşlar; ‘Sanki’ diyor, ‘bir düğünde değil de savaşta gibiydik’ Neyse ki bir şey olmamış! Büyük bir şans eseri demek lazım.
Ya Güneydoğu illerimizdeki aşiret düğünleri?. Çocukların bile ellerinde silah. Büyükler ise otomatik ‘kaleş’lerle, pompalı tüfeklerle veya av tüfekleriyle habire ateş etmekteler. Ekrandan izliyoruz. Dersiniz ki bunlar düğün değil, silah ve atış eğitim yapmaktalar!..
İş düğün yeriyle de sınırlı kalmıyor. Kimi Gelin alayı arabalarından bile kollarını çıkarıp rastgele silah sıkanlar var. Son yıllarda şehrimizde de bu tür görüntülere sık sık tanık olmuşuzdur. Loş sokaklarda silahını çekip keyf için ateş edenler de cabası…
Ülkemiz genelinde maalesef iş çığırından çıkmıştır. Yasal, sosyal, kültürel yönleriyle bir dizi önlem alınması gerekiyor. Toplumdaki artan silahlanma, silah taşıma merakı, son birkaç yıldır doruk noktasında. Düğünlerimiz de, silahlarımızı denediğimiz veya deneyeceğimiz gösteri merkezleri (!) oluyor.
Düğünler magandalığın mazereti olamaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi magandalık, şehrimizde ve ilimiz genelinde de hiç de küçümsenecek veya önemsenmeyecek gibi değil. Sosyal, eğitsel ve yasal bir dizi önlem almak gerekiyor.
Magandayı durdurmak zordur; ama, eğitmek ve caydırmak mümkün olabilir.

24 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir