NASIL BİR ANAYASA?

NASIL BİR ANAYASA?

NASIL BİR ANAYASA?

“Başkanlık sistemi; siyasi istikrarı temin, güçlü istikrarı tesis, etkin bir yasama ve denetim, bağımsız bir yasamayı tesis için şart olan bir sistemdir.” dedi (11 Mart 2013). Bunu diyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ayrıca, çözüm sürecine ilişkin halk desteğini kaldırmaya yönelik yaklaşımlar sergilendiğini, başkanlık sistemi ile federal sistem getirileceği gibi sözler söylediğini hatırlatmış ve AKP’nin ortaya koyduğu başkanlık sisteminin üniter yapıyı koruyacağını vurgulamış.
Siyasi iktidar adına verilen bu beyanatı duyunca sanırsınız ki, hazırlanan yeni anayasaya sokulmak istenen başkanlık sistemine geniş bir halk desteği varmış da birileri bunu önlemeye çalışıyor. Acaba durum böyle midir? Geniş halk yığınları içinde ne başkanlık sistemi, ne de yeni anayasa üzerine bir açık bilgi veya tartışma yok ki buna göre de halk desteği olsun. Gerçekte şöyle mi denmek isteniyor? “Nasılsa bize biat etmiş yâda gözü kapalı oy verecek seçmen kitlemiz hazır duruyor”.
Bugün dünyada Birleşik Amerika dışında başkanlık sistemi uygulanmıyor. Birkaç ülkede daha önce uygulanmışsa da başarılı olmayınca vazgeçilmiş. Yalnız Fransa ve Rusya’da yarı başkanlık rejimi var. Bunların toplumsal yapıları ve deneyimleri Türkiye’den çok farklı. Çin, çok daha farklı bir rejim uyguluyor. Avrupa ülkelerinde genelde gelişmiş demokrasiler hüküm sürüyor. Bizde ise, zaman zaman kesintilere, darbelere uğratılmış, kurumları oturmamış bir demokrasi söz konusu. Ya da şöyle diyebiliriz ki dikta rejimine geçit vermeyecek bir demokrasi deneyimine sahibiz. bunu da ATATÜRK’ün ilim ve fen esaslarına dayanarak kurduğu CUMHURİYET’e borçluyuz. Diğer İslam ülkelerinde bu da yok.
O halde biz daha çok demokratikleşmeyi mi istiyoruz, başkanlık sistemini mi? Öyle gözüküyor ki bu NİSAN ayı içinde çok ciddi bir şekilde yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışılacaktır. İmralı (Apo+PKK) tutanakları açığa çıkmışken ve BDP (PKK) başkanlık sistemi için siyasi iktidara destek veririz derken; Daha açıkçası bölücü terör örgütü ile kapalı kapılar ardında pazarlıklar sürerken bu işler sağlıklı bir şekilde yapılabilecek midir?
İşin ucunda eski imanı yitirmek de var. Soğukkanlı ve aklıselim düşünmek zorundayız. Yeni Anayasa ile ülkemizde federal bir yapı mı öngörülüyor? “TÜRK MİLLETİ” kavramının anayasadan çıkartılmak istenmesi ne demek oluyor? Belirli çevrelerde TÜRKİYE CUMHURİYETİ’nin yanlış kurulduğuna dair kara propaganda yapılıyor. Yarın bir gün yanlış yollara sapılırsa ve gözü kapalı oylarla, Türk Milleti’ne dayatılan bir yeni anayasa kabul edilmiş olursa, kapalı gözler açıldığında şöyle bir Türkiye ile karşı karşıya kalabilirsiniz: Federatif, iki bölgeli, iki bayraklı ve padişah yetkilerine sahip iki başkanın yönettiği bir ülke !?.

12 NİSAN TOKAT HABER GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir