NEVRUZ’UN ARDINDAN “TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TOKAT BULUŞMASI” (1)
21 MART 2002 Perşembe günü, GOÜ Taşlıçiftlik Kampüsü’nde yerküremizdeki TÜRK dünyasının milli bayramı NEVRUZ, kapsamlı bir şekilde kutlanırken tabiatın canlanması, dirilişi de kutsanıyor. ÜÇBİN YILLIK destansı bir geleneğin coşkunluğu yaşanıyor ve bu soylu geleneğin kültürel, düşünsel ve folklorik öğeleri bütün görkemiyle sergileniyordu.
TOKAT’TA NEVRUZ kutlaması, yalnız Taşlıçiftlik Kampüsü’nde mi yapıldı? Tabii ki değil. Nevruz coşkusu, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK KAMPÜSÜ alanında da yaşandı. Peki, bu kadarcık mı? Hiç olur mu öyle şey!
En güzel gelenek ve göreneklerin, doğayla birlikte yeşeren umutların, bolluk ve bereket dilekleriyle yükseldiği NEVRUZ (Yeni Gün), 21 MART günü, bir uçtan öbür uca tüm TÜRKİYE’de ve Mançurya’dan. Kosova’ya bütün TÜRK ALEMİ’nde aynı ruhla yaşanıyor ve kutlanıyordu. Belki de yeryüzünde böylesi köklü bir geleneğin, üç bin yıl boyunca, çok büyük bir coğrafyada sürmesinin başka bir örneği yoktur.
Ah keşke, söylemi ve eylemiyle canlanış, diriliş, umut, sevgi, barış, kardeşlik, birlik ve dirlik demek olan NEVRUZ’a yurdumuzun bazı yörelerinde kavganın, bölücü ve bozguncu eylemlerin çirkin gölgeleri düşmeseydi… İnanıyoruz ki NEVRUZ’un sihirli gücü bu gölgeleri de aydınlatmaya yetecektir.
NEVRUZ’un ardından TOKKAT’ta başka bir önemli etkinlik başladı. 22 MART günü KÜLTÜR SARAYI’nda başlayıp, 23 ve 24 MART günleri de sürecek olan önemli etkinlik “TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BULUŞMASI”dır. Ülkemizde tarihsel miras bakımından zengin 77 kent belediyesi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen buluşma, aynı ad altında, bundan önce 6 şehirde yapıldıktan sonra, 7. olarak seçilen kent TOKAT’ta yapılmaktadır.
“TARİHİ KENTLER BULUŞMASI” toplantısı, TOKAT’ın tarihsel kimliğinin bir kez daha anımsanıp önemsendiği ve bundan yararlı sonuçların çıkacağı bir fırsat yaratmıştır.
(DEVAM EDECEK)
23 MART TOKAT GAZETESİ