NEVRUZ’un ARDINDAN “TARİHİ KENTLER BİRLİĞI” TOKAT BULUŞMASI(2)
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’ne üye 77 kent içinden sıraya girip 7. buluşmanın TOKAT’ta yapılması, Tokat adına bir övünç vesilesi olmuştur. Bu buluşmayla ilgili geniş bir haberi, Gazetemizin önceki günkü sayısında vermiştik. 183 adet tescilli tarihi mimari esere sahip olan, antik kent höyüklerini ve 5 BİN yıllık bir tarih sürecine ait çeşitli arkeolojik kalıntıları bünyesinde saklayan ve dolayısıyla bir müze kent gibi algılanan TOKAT, ulusal ölçekli toplantılara ev sahipliği yapabilecek konumunda olduğunu da kanıtlamıştır.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ, 2000 yılında BURSA BÜYÜKŞEHİR
BELEDİYESİ’nin öncülüğünde, başlangıçta 25 belediyenin kurucu üye olduğu, geçen iki yıl içinde üye sayısının 77’ye ulaştığı bir sivil toplum örgütü. TOKAT BELEDİYESİ’nin de üye olduğu TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NİN kuruluş amaçlarının başlıcası: Tarihsel miras ve kültürel yoğunluk itibariyle belli bir düzeyin üstünde olduğu kabul edilmiş şehirlerin turistik potansiyel güçleri de dikkat nazarına alınarak, kendi aralarında özel bir dayanışma bağlamıyla tarihsel kimliklerinin korunması, tarih, kültür ve doğa turizmine ağırlık verilmesi, kent ekolojisi (çevrebilimi) ve çevre bilincinin geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi konularında engellerin aşılması, birtakım ortak projelerin hayata geçirilmesi, deneyim ve birikimlerin paylaşılmasıdır.
TOKAT VALİLİĞİ, TOKAT BELEDİYESİ ve TOKAT KENT SENATOSU’nun müştereken ev sahipliği yaptığı TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TOKAT BULUŞMASI’nın üç güne yayılan etkinliğinde; 1.GÜN: “Selçuklulardan Günümüze Akan Uzun Yol” konulu ve “Bugünden Geleceğe Tarihi Kentler Birliği” konulu, peşpeşe iki panel gerçekleştirildi. 2. GÜN Şehir gezileri ve Ballıca Mağarası gezisi yapıldı. 3. GÜN (Bugün): Niksar Belediyesi’nde konukların da katılacağı Genişletilmiş Encümen Toplantısı ile program sona erecektir.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TOKAT BULUŞMASI’nın Kültür Sarayı’nda gerçekleşen 1. ayağında sunuş-saygı duruşu-İstiklal Marşı’nı halk dansları, müzik programı ve Tokat belgeseli takip etti. Bunun ardından toplantının açılış konuşmalarını, Tokat Belediye Başkanı Nizamettin Aydın, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mümtaz Turgut Topbaş, Çekül Vakfı Başkanı Prof Dr. Metin Sözen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Bekir Kumbul ve Tokat Valisi Mehmet GÜNDOĞDU yaptılar. Açılış konuşmalarından sonra Kültür Sarayı galerisinde düzenlenen Tokat’a özgü geleneksel el sanatları sergileri, bazı sanatkârlarım da katılımıyla birlikte ilgiyle izlendi. BÜYÜK OTEL’deki öğle yemeğinden sonra da KÜLTÜR SARAYI’nda yukarıda sözünü ettiğimiz paneller yapıldı.
Oturum Başkanlıklarını, 1. Panelde Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN’in; 2. Panelde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Bekir Kumbul’un yaptıkları panellerde; ODTÜ, GAZİ Üniversitesi, İ.Ü Öğretim Üyeleri, ÇEKÜL VAKFI üyeleri DÜNYA GAZETESİ yazarları, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, KÜLTÜR BAKANLIĞI, ORMAN BAKANLIĞI, VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ temsilcileri, TOKAT, EDİRNE, KARS ve TALAS BELEDİYELERİ BAŞKANLARI konuşmacı
olarak katıldılar.
Sonuçta, TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TOKAT BULUŞMASI, çok güzel izlenimlerle, çok yararlı söylem ve katkılara imza atarak sona erdi.
24 MART TOKAT GAZETESİ