“NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER”

“NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER”

“NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER”

Önümüzde bir kitap var: “NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER.” 286 sayfalı, 20×27.5 boyutlu, ön kapağında Niksar Ulu Camii’nin iç görünümü, arka kapağında iki yazarının kısa tanıtımı olan Kitap, NİKSAR KAYMAKAMLIĞI ile NİKSAR BELEDİYE BAŞKAN-
LIĞI’nın ortaklaşa bir yayını.
Edebiyat Öğretmeni Hasan AKAR ve Tarih Öğretmeni M. Necati GÜNEŞ’in birlikte yaptıkları yoğun bir araştırma sonucunda ortaya koydukları eserin sayfalarını şöyle bir çevirip incelendiğimizde “kaynak kitap” nitelikli, değerli bir kültür yayımı ile karşılaştığımız kanısına vardık.
Ve sonra, “NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER” adlı kitabın albenisi bırakmıyor sizi. Sunuş ve önsöz yazılarından başlayıp dalıyorsunuz kitaba. Sayfaları okuya okuya çevirdikçe, toplumsal yaşamda insani değerleri, birlikte mutlu olmayı, üretmeyi, paylaşmayı ve korumayı yücelten bir kültür ve uygarlık olgusuna, bütün görkemiyle varlığını gösteren yüksek bir medeniyetin tüm zamanları aşan izlerine tanık oluyorsunuz.
Bu görkemli medeniyet adıyla sanıyla VAKIF MEDENİYETİ’dir. TÜRK düşüncesinin İSLAM inancıyla hemhal olarak üç kıtaya yaydığı bu medeniyet, NİKSAR’da kendisine özgün bir alan, sakin bir köşe ve kaliteli bir insan hamuru bulmuş. Bulunca da kalıcı eserler bırakmış, izleri kolay kolay silinmemiş. Sözünü ettiğimiz Kitap da bu olgunun hem tanığı, hem de kanıtı olmaktadır.
“NİKSAR’da VAKIFLAR ve TARİHİ ESERLER” kitabında NİK-
SAR’ın TARİHİ (8) dönem olarak (1Pontus, 2Roma-Bizans, 3Türklerin Gelişi, 4Danişmentliler, 5Anadolu Selçukluları, 6Moğol Baskısı ve İlhanlı Dönemi, 7Beylikler, 8Osmanlılar) kendi kaynaklarına dayandırılmıştır. Kitabın 2. bölümü “VAKIF” derinliğine ve çok yönlü bir araştırmayla son derece doyurucu bilgiler içermektedir.
3. bölümde NİKSAR’daki “VAKIFLAR” tarihçeleri ve vakfiye senetleriyle gün ışığına çıkarılmış, 4. bölümde ise halen Niksar’da mevcut olan “TARİHİ ESERLER” bir bir ele alınıp renkli resimleriyle birlikte tanıtılmıştır.
Kitabın ilk yazarı ÖNSÖZ’lerinde yer verdikleri şu uyarıcı yargıyı da, emeklerinin bir diyeti gibi görüp, gündemde tutma gereğini duymuş olabilirler: “Netice olarak, tarih ve kültür varlıklarının devlet eliyle korunmasına dair Anayasa hükümleri ışığında bizlerin kıymet hükümlerimizin sembolü bu topraklar üzerinde hükümranlık haklarımızın delilleri olan sanat eserlerimizi vakıflarımızı korunmak amacı ile milli kültür politikamızı oluşturmak ve titizlikle takip etmek, hepimize düşen kutsal bir görev olarak değerlendirilmelidir.”
Biz de bu vesileyle belirtmek isteriz ki, VAKIF ruhuyla özdeş bir görev aşkıyla bugüne dek, NİKSAR’a çok şey kazandırmış ve kazandıracak olan iki değerli yönetici, Kaymakam Mustafa YAMAN ve Belediye Başkanı A. Duran ÜNVERDİ’nin destekleriyle söz konusu kitabı kültürümüze armağan eden değerli yazarlarımız Hasan AKAR ve M. Necati GÜNEŞ’i yürekten kutluyor, kendileriyle gurur duyuyor ve daha nice böyle başarılı eserlere imzalarını atmalarını temenni ediyoruz.

    31 MAYIS TOKAT GAZETESİ

    administrator

      Related Articles

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir