** ÖĞRETİM – EĞİTİM TALİM TERBİYE **
Yeni bir Eğitim ve Öğretim yılı daha başladı. Bazen yalnızca “Eğitim” veya yalnızca “Öğretim” kavramları kullanılmakla beraber, eğitimsiz bir öğretim ve öğretimsiz bir eğitim düşünülmüyor.
“Terbiye” kelimesi, “eğitim”in eş anlamlısı gibi kabul edilse bile, biraz daha farklı muhtevası olan bir kavram. Mesela “bu ne terbiyesizlik?” yerine “bu ne eğitimsizlik?” deyişi tam karşılığı olmuyor. “Terbiyeni takın!” yerine de “eğitimini takın” demediğimiz gibi.
“Öğretim ve Eğitim”in eski karşılığı “Talim ve Terbiye”dir. Halen Milli Eğitim Bakanlığı’nda bu ad altında eğitim ve öğretime yön vermekle, sistem aramakla görevli bir daire ve bir kurul var. “Milli Eğitim”in, Osmanlı devrindeki ve Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında karşılığı “Maarif” idi. “Maarif” irfandan gelir. İrfan ise özümsenmiş bilgi demek. İrfan ehline arif kişi denir ki bunun anlamını da “arif olan anlar”. Üstelik “arife tarif gerekmez.”
Bugün, bizim “Milli Eğitim’in sorunları dört ana başlık altında toplanıyor: 1-Sistem sorunları 2- Okul binası, derslik ve ek-tesis sorunları 3- Kitap, defter, laboratuar, kütüphane vb ders araç ve gereçleri sorunları 4- Öğretmenlerin kendi sorunları. (Başka bir deyişle öğretmenlik kurumunun sorunları).
Bütün bu sorunların çözümü ise öyle 3 günlük işler değil. Ciddi, uzun vadeli çalışmaları gerektiriyor. Eğitim-öğretim sorunlarının çözümünde akıl, bilim, deneyim ve öngörüye dayanan yöntemler kadar, Milli Eğitim’e ayrılan bütçe payları ve diğer mali kaynakların çoğaltılması da aynı derecede önemlidir. Öğretim ve eğitim seviyesinin yükselmesi, zenginleşme, ekonomik refah ve dünyaya açılmayla paralel gider.
Şair ve ressam Tevfik Fikret’e sormuşlar: “Şiir yazmayı mı, yoksa resim yapmayı mı daha çok seviyorsun?” Tevfik Fikret, “şiir yazmayı” diye cevaplamış. “Niçin” sorusuna da “Kağıt kalem, fırça ve boyadan ucuz da ondan.” demiş.
Kağıt-kalem yanında bugün artık bilgisayarlar kullanıyoruz. Bilgisayar çağına hızlı bir geçiş yapmakla beraber, henüz, gelişmiş ülkelere göre 10 yıl gerideyiz. İnanıyoruz ki, Türk toplumunun dinamizmi ve gençlerimizin yeteneği bu farkı kapatacaktır.
Yeni Öğretim – Eğitim yılı, Okullarımıza, öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm eğitim camiasına kutlu ve uğurlu olsun.
Hoşça kalın…
22 EYLÜL – TOKAT GAZETESİ