OLASI DEPREMLERE KARŞI HAZIRLIKLI MIYIZ? (2)
Bugün başta İSTANBUL olmak üzere birçok ilimizde, kriz merkezlerinden ayrı olarak afet yönetim merkezleri sürekli hale getirilmiştir. AFET YÖNETİM MERKEZLERİ, 24 saat hazır halde vatandaşı bilgilendirici mahiyette çalışmalar yapmak üzere kurulmuştur.
Gaye, afet bilincini canlı tutmaktır. İlk yardım çalışmaları, aramakurtarma birlikleriyle ilgili eğitim çalışmaları, gönüllü kuruluşlara yapılacak destek ve yönlendirmeler bu merkezlerden yapılıyor.
Hepimizin bildiği gibi, bir deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğini, kaçınılmaz olarak aklımızda tutmamız gerekiyor.
Önce vatandaşın bilinçlenmesi ve bilgilenmesi şart. “Deprem öldürmez, bina öldürür” lafı boşuna söylenmiyor. Şimdi biz binadan da vazgeçtik, bina içindeki yapısal olmayan unsurların insana verdiği zararların da çok büyük olabildiği, son depremlerde yapılan tesbitlerden anlaşılmıştır. Bu tesbitlerden anlaşıldığına göre, örneğin üzerine dolap vb. eşya düşerek ölen vatandaşlarımızın sayısı çok fazladır. Bundan şu sonuç çıkıyor: eğitim çok önemli. Eğitimle beraber örgütlenmek gerekiyor.
Vatandaş önce evinde örgütlenmeli, onun dışında sokağında, mahallesinde, çevresinde, ilçesinde, ilinde örgütlenmek zorunda. Çünkü, Allah göstermesin, bir felaket durumunda hayatta kalanlar, derhal yakınlarının ve yakın çevresinin yardımına koşacaktır.
Yaşadığımız felaketler göstermiştir ki, bir afet durumunda binlerce kişi ve kuruluş gönüllü olarak bölgeye gelerek kurtarma çalışmalarına katılmak istemektedir. Bu kişilerin yeterli bilgi, beceri ve enkaz üzerinde çalışmaya elverişli malzemesi bulunmaması pek çok olumsuzluğun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Böylesi olumsuzlukları bundan böyle önlemek için alınan karar şudur: Bir afet olduğunda o bölgeye hemen bir şerit çekilecek ve kimse oraya izinsiz giremeyecek. Sadece SİVİL SAVUNMA ve sivil savunmanın eğittiği, ya da sivil savunmayla eşgüdümlü çalışan diğer kamu kuruluşlarınca eğitilen, destek verilen ekipler girebilecek.
3 MAYIS TOKAT GAZETESİ