“POLİS YÖNETİMİ ve HUKUKU” (3)
Dr. R. Cengiz Derdiman’ın incelemesi; sadece “polis yönetimi ve hukuku” başlığının çerçevesine göre şekillenmenin ötesinde, ana konuyla bağlantılı olarak “genel kolluk” tan “özel kolluk” a, “POLİS”in görev ve yetkilerinden dolayı ilişkili olduğu tüm kurum ve kuruluşlara kadar uzanan geniş bir alana yayılmıştır.
Bu niteliğinden dolayıdır ki Dr. Derdiman’ın eseri, başta merkezi ve yerel yöneticiler olmak üzere, güvenlikle ilgili her türlü meslek veya görev mensuplarının, adlı sistem yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, hukukçular, politikacılar ve gazetecilerin ve konuya ilgi duyacak herkesin yararlanabileceği bir kaynak kitap özelliği kazanmıştır.
Kitap üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm: “Polis Hakkında Genel Bilgi”; ikinci bölüm: “Görev, Yetki ve Boyutları”; Üçüncü bölüm: “Polisin Kullanacağı yetkiler” başlıklarını taşımaktadır. Özellikle üçüncü bölüm, 9 alt-bölüme ve her bir alt-bölüm ise onlarca birime ayrılmış olarak çok kapsamlı teknik bilgileri hukuki mesnetleriyle birlikte içermektedir.
“GÜNDEM” köşesinin elverdiği ölçü, bir kitap tanıtımında fazla ayrıntı ve yoruma girmeye yetmeyeceği için, kitaptan bir-iki konuda aktarım yapmakla yetineceğiz. Kitabın 2. Bölümünün “Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar” başlıklı alt-bölümünde “dokunulmazlık” konusu işlenmiş, ardından “ayrıcalıklar”ın ne olduğu açıklanmış, daha sonra da yorumu yapılmıştır.
Bu yorumun bir bölümünü buraya alıyoruz:
“… Tüm bu dokunulmazlıklar ve ayrıcalıklar, görevlerde güvence verebilmek için olsa gerektir. Hâlbuki bağımsız yargı mercilerinin kendisi bir güvence kabul edilmeli ve zaruri olanlar dışında tüm kamu görevlilerinin aynı usule tabi olması sistemine gidilmelidir. Hatta bu yönden milletvekili dokunulmazlığı sınırları da görevleri ve yetkilerini yerine getirmeleri ile ilgili sınıra çekilmeli, her alanda dokunulmazlık kaldırılmalıdır.”
Kitabın yine 2. Bölümünün “Polis Adli Yetkilerinin Artırılması ve Cumhuriyet Savcısı ile İlişkiler Sorunu” başlıklı alt-bölümünden bir kısım aktarıyoruz:
“…Tüm bu sebeplerle, (mevcut yasal duruma yakın bir şekilde), suç kolluğu Cumhuriyet Savcısından emir almamalı; Cumhuriyet Savcısı araştırma ve soruşturmadan “sonuç çıkaran” makam olmalıdır. Soruşturma da gördüğü eksikliklerin tamamlanmasını isteyebilmelidir. Bu diyalog içinde gerek kolluk ve gerekse Cumhuriyet Savcısı işlemleri gerektiğinde her gün kesintisiz nöbet esasına göre görevlendirilecek bir “gözetmen hâkim” tarafından denetlenmeli ve her iki kuruluş arasında meydana gelebilecek uyuşmazlıklar bu hâkim kararı ile giderilmelidir. Unutmamalıdır ki, CMUK’nun acele hale ilişkin 156. maddesi hükmü zaten saklıdır. Buna göre önerdiğimiz sistem bürokrasi oluşturmayacak ve sakınca yaratmayacaktır.”
“POLİS YÖNETİMİ ve HUKUKU” adlı eser, alanındaki konularda duyulacak ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte hazırlanmış bir kaynak kitaptır. Bu değerli çalışmasından dolayı Emniyet Müdürü, Dr. R. Cengiz Derdiman’ı yürekten kutluyoruz.
Hoşça kalın…
14 EKİM – TOKAT GAZETESİ