ŞEHİR İMAR PLANINDA 18. Madde Uygulaması (2)
Yazımızın dünkü (1.) bölümünde, 18. maddeye göre düzenlemeye giren bütün arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden %35’e kadar düşülebileceğini belirtmiştik.
Daha önce ifraz edilerek tescil edilen parsellerden düzenlemeye dahil edilenlerin, ilk parselin ifrazında alınan terk oranının %35’e tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı alınır. Düzenleme ortaklık payının %35’ten fazla olması durumunda ise, bu oranın üzerindeki miktar kamulaştırılır. Düzenleme sahasında bulunan okul, hastane, kreş, Belediye hizmet binaları veya diğer resmi tesis alanı gibi umumi tesislere ayrılan alanların parselleri, düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselendirilir.
Düzenleme sonucunda oluşan imar parsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parsele tahsisi sağlanır.
Plan ve mevzuata göre korunması mümkün olan yapıların tüm ve hissesiz bir imar parseline intibak ettirilmesi gerekir.
18. Madde uygulamaları sonucunda şehir ne kazanıyor? Şehir yeşil alan, yol, meydan, otopark, park ve çocuk bahçesi, karakol, cami ve okul arsası gibi kamu alanları kazanıyor. Ve bu alanlar artık, herhangi bir imar değişikliğine uğratılamaz, başka bir maksatla kullanılamaz. 18. Madde ile kadastro parselleri imar parsellerine dönüşmektedir. Yapılan uygulama esas itibariyle hem şehrin, hem de vatandaşın lehinedir.
19. Madde uygulamasından vatandaşın kazancı şudur: Vatandaşın arsası imar parseline dönüşüyor, yolu açılıyor, semtine çocuk bahçesi yapılıyor, okul geliyor, Belediye hizmetlerinin daha sağlıklı olarak gelme imkânı doğuyor. Şehirde kişi başına en az 7 metrekare yeşil alan kazanılması sağlanıyor.
Bu konuya devam edeceğiz. Hoşça kalın…
19 HAZİRAN – TOKAT GAZETESİ