ŞEHİR İMAR PLANINDA 18. Madde Uygulaması (3)

ŞEHİR İMAR PLANINDA 18. Madde Uygulaması (3)

ŞEHİR İMAR PLANINDA 18. Madde Uygulaması (3)

18. maddenin, yeni imar ve iskân alanları açılmasına ve yeni yol, meydan, park gibi kamusal alanlar kazanılmasına yönelik olmak yararlı uygulamaları, kazanılan yeşil alanların artık bundan sonra yapılaşma, betonlaşma tehdidinden kurtulması, şehir adına önemli ve olumlu sonuçlar olmaktadır.
Peki bu meşhur 18. maddenin uygulamalarından doğan sıkıntı ve tepkiler yok mu? Olmaz mı, var tabii ki. Misal: Diyelim şu parselin 200 metrekare alanı olsun. Bundan 18. madde gereğince %35 kesince 130 metrekare kalır. Kalan 130 metrekare alan, tek başına imar parseli olmuyor; çünkü kâfi gelmiyor. Bu yüzden bitişiğindeki parselle müşterek duruma getiriliyor, yani birleştiriliyor. Bu durumu yapılaşma yoğunluğuna göre değişiyor. Örneğin 500 m2 lik bir arsanın yoğunluğu %20 ise alanı 100 m2 dir. Başka bir ifadeyle %20 yoğunluklu bir yerdeki 100 m2 lik bir parselin içinde bulunduğu alanın 500 m2 olması lazım.
Tepki konusunda başka bir örnek: İmar planı gereği kadastro parseli yola yakın olsun. Park, çocuk bahçesi, oto-park, okul sahası gibi kamusal alanlara denk gelmeyen parsellerden yol geçmediği halde, bunlardan %35’e kadar yola, yeşil alana kesilmesi lazım. Belediye bu işlemi, herkesin parsel alanı (m2) oranında yapmak zorundadır. Dengeyi sağlamak için birinden kesilen paydan öteki vatandaşa veriliyor. Birinin arsasının tamamı yeşil alana gitmiş, ötekinin ise hiç gitmemiş. Neticede yeşil alan, yol vb. sahalar için her ikisinden de eşit kesiliyor.
Bu konuyu biraz daha işleyeceğiz.
Hoşça kalın…

    20 HAZİRAN – TOKAT GAZETESİ

    administrator

      Related Articles

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir