ŞEHRİMİZİN ÇEVRE SORUNLARI (2)
Şehrimiz tarih zenginidir; bir müze-kent diye anılacak özelliğe sahiptir. Tokat, yalnız şehir olarak değil, İl olarak da gelmiş-geçmiş altı büyük medeniyet ve yirmi devletin tarihsel mirasını taşımakla beraber, bu mirasın bir kısmı maalesef ziyan olmuştur.
Halen mevcut olan tarihi eserlerin birçoğu da yine maalesef harap ve perişan durumdadır. Bu eserlerin büyük bir kısmı Vakıflar İdaresi’ne, bir kısmı da Kültür Bakanlığı’na aittir.
Vakıflar İdaresi’ne ait olup harap durumdaki tarihi mimari eserlerin onarılması ve kurtarılması için, bugünedek yapılan çalışmalar yetersiz kalmıştır. Vakıflar İdaresi bütçelerinin yeterli olmayışı da bunda etkendir. Buna çare olarak, Türkiye genelinde, Vakıflar ile Belediyeler veya İl Özel İdareleri arasında, yer yer ve zaman zaman yapılan işbirliğinin devreye girdiğini görmekteyiz. Mesela, Sivas’taki meşhur Gökmedrese’nin onarımı buna iyi bir örnektir. Tokat’ta ise, Ebu Şems Zaviyesi’nin ve Bey Sokağı’ndaki eski Osmanlı Evleri’nin onarılmaları söz konusu işbirliği sayesinde gerçekleştirilmiştir.
Yeni Hükümet döneminde, Milletvekilimiz Metin Gürdere, Vakıflar’dan Sorunlu Devlet Bakanı’dır. Kendisi elbette Türkiye’nin Bakanı olmakla beraber, “Bal tutan parmağını yalar” misali, Tokat İli’ne birazcık da olsa öncelik veya ayrıcalık tanıması da doğaldır. Nitekim, Pazar ilçemizdeki Mahperi Hatun Kervansarayı’nın onarımına yakında başlanacağı haberini almış bulunmaktayız. Bunu bir müjde kabul ediyoruz.
Devamı yarın. Hoşça kalın…
26 EYLÜL – TOKAT GAZETESİ