“SPOR GÜLDÜRÜR”

“SPOR GÜLDÜRÜR”

“SPOR GÜLDÜRÜR”

G.O. P. Stadyumunun cephe duvarında, adeta bir alamet-i farika gibi duran, piramit şeklinde yazılmış bir yazı vardır ki hemen göze çarpar. Piramidin tepesinde SPOR kelimesi yer alıyor ve şöylece tamamlanıyor:
“SPOR GÜLDÜRÜR, İÇKİ ÖLDÜRÜR, KUMAR SÖNDÜRÜR, SİGARA SÜRÜNDÜRÜR.”
SPOR nedir? Spor kısaca; ferdi veya topluca yapılan beden hareketleri şeklinde tarif edebiliriz. Spor deyince oyun akla gelir, yarışma akla gelir. Sporun temelinde jimnastik vardır… Jimnastiğin birçok çeşitleri var. Aletli jimnastik- Oda jimnastiği- Ritmik jimnastik – Eğitim jimnastiği- Tıbbi jimnastik vb.
Peki, Spor ne zamandan beri yapılıyor? Sporun mucidi kim? Hz. Adem Aleyhisselam!… Çünkü Rabbi ona “kalk yürü!” dedi, o da yürüdü. 300 yıl yeryüzünde yürüdü. Nehirde, gölde yüzdü, dağa – bayıra tırmandı. Çünkü Hz. Havva’yı arıyordu.
Spor deyince oyun akla gelir, yarışma akla gelir, demiştik. Oyunun, Yarışmanın olduğu yerde ise önceden belirlenmiş, bazı kesin kuralların uygulanması söz konusudur. Sporun eski çağlardan beri birçok dalları vardır. Bu dallar günümüzde daha çok çeşitlenmiştir.
Spor ne için yapılır? –“Bedeni rahatlatmak ve güçlendirmek – Kafa dinlendirmek – Mücadele heyecanı tadmak – Dürüstçe yapılan yarışta zafer kazanmak – Kendi gücünün sınırını denemek – Sağlıklı yaşamak” için. Spor, günlük ve haftalık antrenman programları dâhilinde düzenli bir şekilde yapılır ve yarışmalara da ancak bu şekilde girilir.
Evde veya işyerinde kendi kendimize yaptığımız basit kültür-fizik hareketleri bile spor sayılır ve sağlığımız için çok yararlıdır.
Spor, insanda fiziki niteliklerin gelişmesi veya yarışma zevkinin yaşatılması etkinliği kazandırırken manevi niteliklerini de zenginleştirir.
Spor, insanın kendine saygısını, sağlık kuralları bilgisini geliştirir. Hareket, çaba harcama zevkini yaşatır. Uyuşukluğa ve bunun kötü sonuçlarına karşı bir eylemdir. Sporun yoğun ve sabırla uygulanması, enerjik, iradeli, dayanıklı, cesur olmayı öğretir.
Herşeyin fazlası zararlı olduğu gibi, sporun da aşırı yapılması zararlı olabilir. Yarışmalarda kazanmaya aşırı önem vermek, başka bir ifadeyle “her ne pahasına olursa olsun kazanma hırsı” zararlı sonuçlara yol açabilir.
(BU MAÇI YA ALACAĞIZ, YA ÖLECEĞİZ!)
(ÖLMEYE ÖLMEYE GELDİK!)
gibi sloganlar, bu tür ölçüsüz bir kazanma hırsı, sporcuları, yöneticileri ve seyircileri dürüst olmayan hareketlere, sertliğe, kırıp dökmeye itebilir. Nitekim itiyor da… Bu da sporun temel hedefi ve sporcu ruhuyla bağdaşmaz.
Yine biz baştaki sözümüze dönelim.
“SPOR GÜLDÜRÜR!” diyelim.
Spor yapın, sağlıklı yaşayın…

26 EYLÜL – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir