TARİHE SAHİP ÇIKMAK…

TARİHE SAHİP ÇIKMAK…

TARİHE SAHİP ÇIKMAK…

Geçtiğimiz günlerde önemli ve de değerli bir ziyaretçimiz vardı. Ziyaretçimizin dikkat çekici ve kayda değer söylemleri olmuştu, okurlarımıza hemen ve mutlaka iletilmesi gereken. Ancak araya kamuoyu meşgul eden bazı sıcak konular girince, biz de sözünü ettiğimiz ziyaretle ilgili haber ve yorumları bugüne ertelemiş oldu. Tokatlı eski ve köklü bir ailenin çocuğu olan ziyaretçimiz, halen MARMARA ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi, Yrd. Doç. Dr. Erhan Afyoncu idi. Eş-dost ve akraba ziyaret vesilesiyle çok sevdiği memleketine gelmiş ve bu arada gazetemizi de ziyaret etme nezaketini göstermişti.
“OSMANLI TARİHİ” dalında hatırı sayılır bir uzman olan Dr. Erhan AFYONCU, tarihin tozlu sayfaları ve zengin Osmanlı arşivleri üzerinde yıllar süren araştırmalarından birtakım sonuçlara varırken, taşınır ve taşınmaz tarihsel mirasın korunmasındaki ihmal ve sorumsuzluğun, tarihi-mimari eserlerin onarımlarına da aynen yansıdığını belirtmek istiyordu.
Yrd. Doç. Dr. Erhan AFYONCU’nun bu söylemini gazetemiz bürosunda dile getirmesinden iki-üç gün sonra, yaygın basında “Kötü restorasyona bilimsel muhtıra”, “Bir restorasyon faciası”, “Aslında kendimizi yok ediyoruz” gibi başlıklar altında yer alan haberler, tarafımızdan ilginç bir rastlantı olarak algılanmıştı.
Restorasyon konusunda uzman 10 profesör, özellikle İstanbul’da yapılan yanlış restorasyonlarla tarihin katledilmesine karşı tepkilerini yazıya dökerek, VAKIFLAR İDARESİ’ne muhtıra gibi uyarılarda bulunmuştu. Bu muhtırada örnek babında, verilen bazı tarihi eserlerin isimleriyle yapılan yanlışların neler olduğu özetlenerek haber yapılmıştı. Buna benzer bir uyarının TOKAT ölçeğindeki hangi örneklere değindiğini de gazetemizin haber sütunlarında yer alacaktır.
Değerli hemşehrimiz, Osmanlı Tarihi uzmanı Dr. Erhan AFYONCU ile yaptığımız sohbette, şehrimizdeki anıt-eserlerden seçkin bir Osmanlı yapısı olan ALİ PAŞA CAMİİ’nin kubbesine bundan 8-10 yıl önce monte edilen devasa avizenin nasıl bir sakıncası oluşturduğu da dile getirilmekle, bu konuda vaktiyle merhum Y. İnş. Müh. Ömer KUNTAY’ın da gazetemizde yayınlanan uyarısını, bugün burada, bugüne dek yanlışın düzeltilmesi yolunda bir girişimin olmamasından doğan üzüntümüzle beraber, tekrar yinelemeyi görev saymaktayız.
Söz konusu sohbetimizde Yrd. Doç. Dr. Erhan Afyoncu ayrıca, GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ’ne atıfta bulunarak, Tarih Bölümü’nde çok iyi bir öğretim kadrosunun bulunduğunu söylemiş ve bu kadronun, TOKAT’taki tarihi mimari eserlere ilişkin gerek koruma, gerekse onarım konularında yetkili ve sorumlu mercilere çok yararlı fikri katkılarının olabileceğini belirtmiştir.
TOKAT’ta ilgili-ilgisiz herkesi tarihi eserlere sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Hoşça kalın…

4 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir