TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİNDEN NOTLAR (2)

TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİNDEN NOTLAR (2)

TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİNDEN NOTLAR (2)

Bugün Festivalimizin 4. Günü. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üstünde geçen günler yaşıyoruz. Bu yüzden Festival’in başlıca etkinliklerini oluşturan çeşitli sergiler, bilhassa akşam saatlerinde hareketleniyor, gece yarısına kadar izleyenlere rastlanıyor. Festival’in 2. gün akşamı, Tokat Kız Meslek Lisesi’nin, Büyük Tokat Oteli’nde davetlilere sunduğu kıyafet defilesi de ardı ardına gelen etkinliklerden bir tanesi oldu. İki gün içinde gördüklerimizi kısa notlar halinde vermeye devam edelim.
Kemal TÜRKLER’in Resim Sergisi:
Tokat Ziraat Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü resim hocası Kemal Türker, özgün eserlerini bu festival için hazırlayıp, 2. kişisel sergisini açtı. Müze’de sunduğu sergisinde 25 adet suluboya ve 17 adet yağlıboya çalışması var. Seçtiği konuların Atatürk’ün Tokat’a gelişlerini belgesel bir sanat değeri katması ve Tokat’ın çeşitli yönleriyle işlenmiş olması dikkati çekiyor. Atatürk’ün gelişini işleyen 7 parça, 50×70 ebatlı yağlı boya tabloların serisi bozulmadan bir resmi kurum tarafından alınması isabetli olur deriz.
Halıcılık Araştırma Enstitüsü ile Halk Eğitim Merkezi’nin müşterek sergileri:
Gençlik Merkezi salonunda izlediğimiz bu sergi, Tokat Kültür Vakfına bağlı Halıcılık Araştırma Enstitüsü’nün sorumlu öğretmeni Ahmet Kapusuz ile Tokat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Miktad Doğanlar’ın çalışması olan “Doğal halı ve Kızık Kilimciliği Projesi”nin ürünleriyle H.E.M.’nin iğne oyası ve basma yazma, cit ve bürümcük oya örnekleri olağanüstü değerleriyle göz dolduruyor. Halıcılık Araştırma Enstitüsünün doğal halı, natürel halı, kök boya ve Kızık Kilimciliği olarak gündeme getirdiği proje gerçekten çok önemli. İlerde bilhassa bahsetmek üzere şimdilik bir festivali haberi geçiyoruz.
İhsan TRAK’ın Fotoğraf ve Resimlerle Zile Sergisi:
1,5 ay kadar önce, Basın-yayında turizm ve Tokat konularında bir sergi açmasıyla tanıdığımız Zileli öğretmen İhsan Trak, eşi Doğanay Trakla birlikte bu kez, 1.5 ay gibi kısa bir süreye çok yoğun bir çalışma sığdırmış. Sergi baştan aşağı hep Zile üzerine. Zile folklörü ve el sanatları, zanaatları, eski mimari eserleri, camileri, evliyaları, çeşmeleri, çeyiz sandığı, aşiret kıyafetleri ve sair etnoğrafik değerleriyle bütün yönleriyle belgesel bir tanıtım sergisi. 400 dolayında fotoğraf ve 12 yağlı boya resim hep Zile’nin tanıtımına adanmış durumda.
Feramus KAYMAK’ın Vitray ve Resim sergisi
Öğretmen Feramus Kaymak’ın Turist Otel’de sunduğu Vitray ve Resim Sergisi, bilhassa Vitray konusunda sanatın gözalıcı, hatta göz kamaştırıcı örnekleriyle dolu. Türk’ün geleneksel sanatlarından birisi olan Vitray (cam ve ayna üzerine renkli desen, benzeme ve sade işleme) Feramus
Sayın hemşehrilerim:
Yukarıda sizlere, kısmen de olsa sunmak istediğim sergileri, gidiniz, görünüz, ailelerinizi gönderiniz, komşulara tavsiye ediniz. Ediniz ki, gezdiriniz ki, sergi sahipleri de mutlu olsun, eserlerimize değer verdiğimiz ve vereceğimiz kanıtlansın. Hatta bunlardan satılanlardan alınız, siparişiniz veriniz. Veriniz ki, gerek kişilere ve gerekse yurt ekonomisine katkımız olsun. Bunlar çok pahalı da değil. İnanın bunlar, büyük şehirlerde ve başka ülkelerde çok pahalıdır. Bu festivali tertipleyenlere, yöneticilere, sergi sahiplerine sevgi ve saygılar sunar, başarılarının devamını dilerim.

29 HAZİRAN – SESİMİZ GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir