TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİNDEN NOTLAR (4)
Festivalin 5. günündeyiz. İlk gününden beri Festivalin çeşitli etkinliklerini birbiri ardına, birbiri üstüne sürüp gidiyor. Sürüp giderken de kültürel, sosyal ve ekonomik açılardan yeni yeni fikirlere ve oluşumlara, bilgi ve görgü birikimine yol açıyor.
Festival programının akışı içinde: “Tokat Halıcılığı”, “Kızık Kilimciliği”, “Kök boya, doğal halı-natürel halı, ipek halı projeleri”. “El ve ev sanatları, geliştirme projeleri” ve benzeri daha birçok işler. Tokat yazmacılığının nakış, iğne oyası, dantel, kanaviçe gibi el sanatlarının artık dış pazara açılması gibi konular, Tokat’ın gündemine iyiden iyiye girdi.
TİYATRO GÖSTERİLERİ:
Tiyatro gösterileri… Konserler… Halk oyunları gösterileri… Yalnızca Tokat kentini değil, tüm ilçelerimizi de kapsayıp şenlendiriyor. Gençlik Merkezi Tiyatro Birimi’nin “MUSTAFA DİYE BİRİ” adlı oyunu, Birlik Tiyatro Merkezi’nin “MİSAFİR” adlı oyunu, Kültür ve Turizm Derneğinin “SUÇ” adlı oyunu ve Ziraat Fak. Ve M.Y.O. Tiyatro Ekibinin “GÖÇ” oyunu ilçelerimizi de dolaşıp bir tiyatro şenliği yaşattılar.
HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ:
Halk oyunları ekipleri, bir yaşama sevincini veren rüzgar gibi yer yer, semt semt ve ilçeden ilçeye dolaşıp gösterilerini sundular. Ekiplerin ikisi Tokat’tan, diğer altısı başka illerden gelen konuk ekipler. Trabzon Akçaabat Folklor Derneği, Samsun Kültür Derneği, Samsun Atakum E.M.L., Sivas Folklor Araştırma Derneği, Isparta H.E.M, Şanlıurfa Belediyesi, Ankara Turizm ve Folklor Derneği’nin ekipleriyle, Tokat Ziraat Fakültesinin ve Tokat Sağlık Meslek Lisesinin ekipleri festivale renk, neşe ve hareket kattılar.
TAŞHAN’IN YENİ İŞLEVİ:
TAŞHAN, bir ayrıcalıktır. Bu görkemli, bu tarihi yapı Tokat’ımızın Kapalı Çarşısı, Mısır Çarşısı olma yolunda çağrışımlar yapıyor. 1970’li yıllara kadar bir çarşı ve pazar yeri olan Taşhan’a o sönüklük yakışmıyordu zaten. Festivalin “Sanayi Ürünleri” sergisiyle içerde eyvan bölümü devreye giren Taşhan, birden hareket ve bereket kazandı. Bir de tam kapasite, alt-üst eyvanlara, sahanlıkları ve odalarıyla devreye girdiğini düşünelim…
TAŞHAN, otel olmasın! Böyle bir proje varsa bile vazgeçilsin… Dileğimiz budur. Tokat’ını yalnız merkez olarak değil, halı üreten ilçe ve kasabalarını da kapsayacak ölçüde bir halı- kilim pazarlama, teşhir ve sipariş merkezine büyük bir ihtiyacı var. Buna diğer el sanatlarını da katarsak TAŞHAN’ın gelecekteki işlevi çıkar ortaya.
Bu konuyu şimdilik bir festival haberi ve yorumu olarak geçiyorum. TAŞHAN’ın yeni işlevini önemle araştırıp, ortaya koymalıyız beraberce.
1 TEMMUZ – SESİMİZ GAZETESİ