TOKAT KÜLTÜR SARAYI NEREDE YAPILMALI?
5000 yıllık tarih… Doğal güzellikler… Yer altında ve yer üstünde korunmayı ve onarılmayı bekleyen yüzlerce anıtyapıt… Son yıllarda kültür ve tarih turizmine doğru bir açılış… Bunun öncüsü olarak 4 yıldızlı Büyük Tokat Oteli’nin yapımı, Kongre Turizmi’nin ilk deneyimleri… Sanat Harikası Ebu Şems Zaviyesi (Rüstem Paşa Türbesi)nin, taş yığını haline gelmişken, bugün mükemmel bir şekilde onarılması… Bey sokağından başlanarak tarihsel mimari dokuya hayat verilmeye başlanması… Onarımı biten, ancak çevre düzenlemesi beklenen ünlü Latifoğlu Konağı…
Peki, bunca tarih, sanat ve turizm birikimi ve etkinliğinin bulunduğu bir kentte, bir “Kültür Sitesi” gerekmez mi? Cevabınızı duyar gibiyim. Tabii gerekir. Nitekim bu da düşünülmüş, hatta yeri belirlenip, bu maksatla Satenciler Sokağında 7 dönümlük bir yer açmak üzere istimlak işine başlanmış. Duyduk ki, sırf istimlak için 700 milyon lira para lazımmış. Bu büyük istimlak işi bir yana, seçilen yer uygun mu, değil mi? Tartışmakta yarar var. Takdir buyurulursa, bir “Kültür Sarayı”nın yapılacağı yer çok özenle seçilip, çevre konumu, yol durumu gibi hususlar da önemle düşünülmeli.
Bizce bir kültür sitesi için en uygun yer; Sulu sokakta buğday halinin olduğu yerdir. Burası, dört cephesi açık, yol ve trafik bakımından çok elverişli, çevresi tarihi eser dolu, yaklaşık (4) dönümlük bir yer. Buğday hali, oradan kaldırılacak zaten. Yeri (4) dönüm ise de, ayrıca yola pay gitmeyeceğinden (çünkü yolu molu hazır durumda) 7 dönüme denk gelir. İşte size Kültür Sarayımız için ideal bir yer! Yer Belediyemizin. Anlaşmak kolay. İstimlak sorunu yok…
Önerimizi, Vali Yazıcıoğlu ve Belediye Başkanımız Sayıbaş’ın ilgilerine ve okurlarımızın görüşlerine sunarız.
27 EKİM- SESİMİZ GAZETESİ