TOKAT TURİZMİ ÜZERİNE (1)
“Turist yeşil, doğal güzellik ve tarihi eser görmek ister.”
“Turist, güleryüz ve tertemiz bir çevre ister.”
“Turist, güven duygusu içinde gezip dolaşmak ister.”
Bizde bir yabancı diyara turist olarak gitsek, herhalde aynı şeyleri isterdik. Hiç kimse, ister içeride, ister dışarda parasıyla rezil olmak istemez. Turist, harcadığı paranın değdiğine inanmak ister.
Peki, turist başkaca ne bekler, ne arar ve ne ister? Turist ilgi bekler, gittiği yörede çabucak bilgilenmek ister.
Şimdi, yabancı bir turist kafilesinin şehrimize geldiğini varsayalım. Tokat’a gelen turistler, ekseriya turlara bağlı olarak, Aşağı Kapadokya denilen Kayseri-Ürgüp-Göreme bölgesinde Sivas yoluyla veya Çorum-Amasya tarafından günübirlik gelip, çoğunluğu Doğu Karadeniz istikametine, Trabzon-Maçka’da meşhur Sümela Manastırı’nı görmek için, bir kısmı da Tunceli-Munzur Vadisi’ne gidiyor. İlimize gelip, döviz bırakan turist sayısı henüz çok az. Yılda 4-5 bin dolayında. Bunun on katı kadar da yerli turist geliyor.
Yabancı turistlerin Tokat’ta hiç olmazsa birkaç gün kalmasını sağlamak için ne yapmak lazım? Tokat’ta turisti oyalayacak ne var? Tarih var, yaylalar, doğal güzellikler ve kaplıcalar var. Ancak bütün bunlar, henüz cazip bir şekilde sunulamıyor. Bunların, bütüncül bir program çerçevesinde, mesela dolu dolu geçirilecek 3 gün, 7gün veya 10 günlük gezi paketlerini içermesi arzu edilir. Turizmde konaklama ve ulaşım kolaylıklarının ve konforunun temin edilmesi de büyük bir önem arzeder.
Başta, “turist şunu ister, bunu bekler” şeklinde birşeyler yazdık. Turist, ilk etapta bir de şunu ister:
“Enformasyon”. Türkçesi “danışma ve bilgilendirme”.
Devamı yarın. Hoşça kalın…
3 AĞUSTOS – TOKAT GAZETESİ