TOKAT, ÜNİVERSİTE HASTANESİNE KAVUŞTU (2)
ÜNİVERSİTE HASTANESİ, şu anda %80 ölçekte hizmete hazır denebilir. Bu yıl sonunda, dâhiliye ve cerrahi poliklinikleri hasta muayene ve tedavi işlemlerine başlayacak. Röntgen ve Ultrason cihazları kurulmuş durumda. Hastanenin 60 yatağı hasta kabulüne hazır.
ÜNİVERSİTE HASTANESİ, ileri teknolojinin uygulandığı OTOMASYON SİSTEMİ ile donatılmış.
Otomasyon’un kısaca anlamı şu: Hastalarla ilgili bütün tahlil, test ve röntgen vb. sonuçlar, sistem sayesinde, muayene ve tedavi odalarındaki bilgisayarlara aktarılacak. Hasta hangi serviste muayene ve tedavi olacaksa, orada ismini vermesi yetecek. Doktor düğmeye basıp ekranda, hastasının her türlü test, tahlil, röntgen, ultrason, tomografi ve emar sonuçlarını anında görebilecek. Yani hasta, hastane içinde kapı kapı dolaşmayacak, sonuçları alayım diye sıra sıra bekleşmeyecek.
HASTANE’nin cihaz ve donatım bakımından eksiği yok mu? Çiçeği burnunda bir kuruluşun eksiği olmaz mı? LABARATUVAR, TOMOGRAFİ ve EMAR cihazları henüz yok. Bunların sağlanması için 200 Milyar dolayında para gerekiyor.
Bundan iki yıl önce çıkan yasayla GOÜ’nde kurulmasına karar verilen TIP FAKÜLTESİ, 2002 yılında “Araştırma ve Uygulama Hastanesi” tam donatımlı şekilde hizmet vermesiyle beraber öğrenci kayıt ve kabulüne resmen başlayacak. Şu anda TIP FAKÜLTESİ’nin Ana Bilim Dallarına gereken akademik personel atanmış ve görevlerine başlamıştır.
16 Ana Bilim Dalına atanmış bulunan (1) profesör, (16 / Yrd. Doç. Dr. ve (2) Uzman Dr.,) HASTANE’de hem bilimsel araştırma çalışmaları yapacaklar, hem de poliklinik ve klinik hizmetleri verecekler.
TIP FAKÜLTESİ DEKANI Prof. Dr. Zehra Seyfikli, yöneticilik göreviyle beraber, uzmanlık alanı olan “Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndaki araştırmaları yürütecek, HASTANE BAŞHEKİMLİĞİ görevini de vekâleten yapacak. Hastane Müdürlüğüne atanmış Nevzat İnal da görevinin başında. Ancak, hemşire, laborant ve İdari kadrolarda, personel açığı var. Bunlar merkezi sisteme tabi olduğu için şu anda alınamıyor. Bir kısmı, diğer kurumlardan yatay geçiş (nakil) yoluyla temin edilecek. BİRBUÇUK trilyona mal olan Üniversite Hastanesi, TOKATLI’dan cihaz alımı veya nakit para olarak destek almış mı? Almış. Bir Hastaneye destek vermek gibi çok hayırlı bağışta bulunan değerli hemşehrilerimizi ve kurumları canı gönülden kutluyoruz. Bu onur verici listeye başka değerli hemşehrilerimizin de girmesini diliyoruz. ÜNİVERSİTE HASTANESİ’ne 5 milyar TL ve daha fazla bağış yapanların isimleri Hastane binasının girişine konulan PANO’ya yazılacak.
ÜNİVERSİTE HASTANESİ’nin vücut bulmasında DEVLET’in payı
trilyon 400 Milyar lira, özel bağışların payı 80 Milyar lira. Nisbet edilirse bağış katkısı %6. Takdir ederseniz, bu katkının artması gerek.
REKTÖR Prof. Dr. Mümtaz Turgut TOPBAŞ, ÜNİVERSİTE’ye TIP FAKÜLTESİ açmak ve bir HASTANE kurmak gibi gerçekten cesaret isteyen bir işin üstesinden gelinirken ilgi desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valimize ve Belediye Başkanımıza, bağış yapan, maddi ve manevi katkı veren Tokatlılar’a, müteahhit firmaya, Üniversite mensuplarına sözlü ve yazılı teşekkürlerini iletti.
Yazımızı noktalarken, yedi yıldır süren Rektörlük görevinde, “hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz” ilkesiyle hareket edip, “Büyük Üniversite” hayalini gerçeğe dönüştürmek için hizmet üreten ve kısa zamanda bir de Üniversite Hastanesi kurup Tıp Fakültesi’nin ve Tokatlılar’ın hizmetine sunan Rektör Prof. Dr. Mümtaz Turgut Topbaş’ı ve memleket hayrına yapılan her işde emeği geçen herkesi yürekten kutluyoruz.
5 ARALIK TOKAT GAZETESİ