TOKAT’ta Cep Tiyatrosu

TOKAT’ta Cep Tiyatrosu

TOKAT’ta Cep Tiyatrosu

Şehir hayatında tiyatronun vazgeçilmez bir yeri vardır. TİYATRO, aynı zamanda toplumların kültür ve eğlence dünyasında saygın bir yer tutar. Eski cağlardan kalma, bugün “antik kent” diye anılan yerleşim merkezlerinde görkemli tiyatro yapıları boşuna yapılmamıştır.
Bu durum, uygarlık bakımından bir gelişmişlik göstergesi olmaktadır.
Ülkemizde tiyatro hayatı, Devlet opera ve tiyatroları ile birkaç özel tiyatronun varlığıyla sürmektedir. Televizyon dünyasının, sinemayı tiyatroyu geri plana ittiği bir gerçektir. Ancak sosyal hayattaki bu değişim, tiyatronun önemini asla azaltmamıştır. Türk Tiyatrosunun geleneksel “Meddah”, “Karagöz”, “Ortaoyunu” gibi sanatlara dayanan çok eski bir geçmişi vardır.
Tokat’ta tiyatro ne halde? Kocaman bir Kültür Sarayımız, bunun içinde bir büyük, bir de küçük iki tiyatro salonumuz vardır ama, burada perde açan sürekli bir tiyatro maalesef yoktur. Şayet yılda veya birkaç yılda biriki günlüğüne Sivas’tan, ya da Çorum’dan Devlet Tiyatrosu grubu gelirse ne ala… Ara sıra da İstanbul’dan Anadolu turnesine çıkmış özel tiyatro gruplarının geldiği görülür. Bir de Gaziosmanpaşa Üniversitesi tiyatro kolunun zaman zaman Tokatlı tiyatro severlere sergilediği oyunları sayabiliriz.
Bereket ki TOKAT’ta tiyatro faaliyetinin böylesine cılız kalmasına gönlü razı olmayan tiyatro sevdalısı insanlar da var. Bunların başında çocukluk cağından beri tiyatronun içinde olan, adeta tiyatro için yaratılmış, 1980’li yıllarda Halk Eğitim Merkezi’nin ve Gençlik Merkezi’nin tiyatro kollarında amatörce özveriyle çalışmış, 1990’lı yıllarda “Nöbetçi Tiyatro” adıyla kendi gurubunu oluşturup “Tokat Çevre Koruma Derneği” yararına çevre konulu oyunlar sergilemiş, bu arada geleneksel “KARAGÖZ” SANATIMIZI CANLANDIRMIŞ KEMAL ATANGÜR geliyor.
Kemal ATANGÜR gerçek bir tiyatro adamıdır. Tiyatroyu yazar, oynar ve yönetir. Aynı zamanda bir Karagöz Gölge Oyunu ustasıdır. İşte bu usta sanatçı, sürekli “Perde!” demek için, her Cumartesi akşamı oyun sunmak için bir mini-tiyatro kurdu. Adını “MÜNİR ÖZKUL CEP TİYATROSU” koydu. 36 koltuklu Cep Tjyatrosu’na, Kemal ATANGÜR’ün sahibi olduğu, Sivas Caddesi üzerindeki “Hacivat Köftecisi” salonundan giriliyor.
MÜNİR ÖZKUL CEP TİYATROSU, perdesini, Kemal ATANGÜR’ün yazdığı “İŞTE KAPI, NERDE SAPI?” adlı oyunla açmış bulunuyor. Bu oyun, TÜRKİYE’nin AVRUPA BİRLİĞİ’ne girme çabasını ve umudunu işleyen iki perdelik bir güldürü. Oyunda Kemal ATANGÜR’le birlikte, kendilerini 1990’lı yıllardaki Çevreci Nöbetçi Tiyatro’dan tanıdığımız Ufuk ERTEKİN ve M. Kamil YAVUZ’da oynuyor. Bu üçlünün başarısı olan “İşte Kapı Nerde Sapı” adlı oyunu Tokat’lı tiyatro severlere tavsiye ediyoruz.
Günümüzde, geleneksel “Karagöz ve Hacivat” gölge oyunumuzu yaşatan, güçlüklerden yılmayıp büyük bir özveriyle şehrimize güzel bir cep tiyatrosu kazandıran Kemal ATANGÜR ve arkadaşlarını can-ı gönülden kutluyor, Münir ÖZKUL CEP TİYATROSU’nun daim olmasını diliyoruz.

9 ŞUBAT TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir