TOKAT’TA KAVAKÇILIK VE “IRMAK AKAR, TÜRK BAKAR”

TOKAT’TA KAVAKÇILIK VE “IRMAK AKAR, TÜRK BAKAR”

TOKAT’TA KAVAKÇILIK VE “IRMAK AKAR, TÜRK BAKAR”

“3-5 yıl sonra Tokat’ta kavak kalmayacak…” Bunu diyenler de var, “3-5 yıla kalmaz.” diyen de. Bu sözler bir tahmindir, ama gerçeği yansıtan tahmindir. Çünkü, son yıllarda kavak tüketimi haddinden fazladır. Üretimi ise “ha babam usulü” ile yapıldığından, yetersizdir.
Oysa ki; Tokat, büyük bir kavakçılık potansiyeline sahiptir. Suyu, toprağı ve iklimiyle İl düzeyindeki ırmakların toplam uzunluğu 400 km, bu ırmaklara kavuşan çeşitli akarsuların toplam uzunluğu ise 600 km dir. Bırakınız küçük akarsuları, sadece ırmakların, yani Kelkit, Tozanlı ve Çekerek’in yatak metrukatı üzerinde bugünden kavak dikimine başlasak, basit bir hesapla, 10-15 yıl sonra ne kazanırız? Bunu niye düşünmeyelim?
??? Paragraf yok
10-15 yıl sonra ne olur dersiniz, işte size basit bir hesap: Biz bu işi, 200 km’lik ırmak havzalarında ortalama 100 m’lik şerit sınırları içinde, her 4 metrekareye 1 kavak düşecek şekilde yapsak, 5 milyon kavak üretmiş oluruz. Herbir kavağın değerini 20 bin lira saysanız, bugünkü parayla 100 milyar liralık bir servet çıkar karşımıza.
Kavakçılık gelişti mi, peşinden ambalaj sanayi gelir. Kibrit sanayii de kurulur. Belki, kağıt sanayii de olabilir ileride..
İnanıyoruz bu işin olacağına. Irmak havzalarında boydan boya uzanan kavak ormanlarıyla yeşil Tokat, daha da yeşillenecek..
3-5 yıl sonra Tokat’ta “Irmak akar, Türk bakar” değil, “Irmak akar, Türk iş yapar” denilecek gururla.”

29 MART – SESİMİZ GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir