TOKAT’TA TRAFİK DÜZELİR Mİ (1)

TOKAT’TA TRAFİK DÜZELİR Mİ (1)

TOKAT’TA TRAFİK DÜZELİR Mİ (1)

Şehir trafiği, ülkede genel trafiğin bir parçası olmakla beraber, şehirden şehre de değişen farklı özellikler gösterir.
TOKAT, yaklaşık 10 km2 (1000 hektar) alana 100 binden fazla nüfusun yerleştiği bir şehir. Bir önemli özelliği ise vadiler içinde yerleşmiş olmasıdır. Eski Tokat’ta bu özellik daha belirgindir. Buradaki dar vadinin ortasından geçen anacadde (GOP Bulvarı), şehrin tek bulvarı olarak, hem transit karayolu, hem de kent trafiğinin ana damarıdır.
GAZİOSMANPAŞA ??? uzunluğunda, şehrin bütün tali cadde ve sokaklarının birleştiği, hem araç hem de yaya trafiğinin çok yoğun olarak seyrettiği bir caddedir. Bu cadde üzerinde, başta otomobil olmak üzere otobüs, minibüs, kamyon, TIR kamyonu, motosiklet, bisiklet trafiği gidiş – geliş yapıyor. Bu trafiğin içine zaman zaman traktörler ve at arabaları da karışıyor; çünkü tali caddelerden karşıya geçiş yapmaları gerekiyor. ‘İşin garibi’ böylesine yoğun bir trafik üzerinde –bir kavşak hariç – işaret lambaları (sinyalizasyon) yok… Bundan 10 – 15 yıl önce 3 noktada vardı, ne hikmetse sonradan kaldırıldı.
GOP Bulvarı’nda en büyük sıkıntıyı karşıdan karşıya geçen yayalar çekiyor. İşaret lambalarının yetersizliği (Bulvar üzerinde en az 3 – 4 kavşakta lamba olması lazım), alt geçit olmayışı ve trafik kurallarına tam uyulmayışı gibi nedenlerle yayaların karşıdan, karşıya geçmeleri, adeta ‘Sırat Köprüsün’den’ geçmek gibi bir şey oluyor. Sanki dersiniz Sırat köprüsünden geçme provaları yapıyoruz. Ancak bu provalar zaman zaman bize çok pahalıya maloluyor.
Bu durum karşısında, anacadde üzerinde yerlerini uzmanlarını tesbit edeceği en az üç – dört noktaya işaret lambalarının konması gerekiyor. Tabi ki bu lambaların süs için değil, gerçek işlevini görmesi şartıyla. Şu an için lamba bulunmayıp da yayaların yoğun olarak karşıdan karşıya geçtiği yerlerde trafik polisinin görev yapması beklenmektedir.
Devam edecek. Hoşça kalın…
DÜZELTME: 17 NİSAN 1998 tarihinde yayımlanan ‘Tehlikeli Kavşaktaki Trafik’ başlıklı yazımızın 1.bölümü son paragrafında 2 satır silik çıktığından, son paragrafı aynen yeniden yazıyoruz:
Meseleyi biraz derinlemesine analiz ettiğimizde görürüz ki; ulaşımdaki öncelik tercihi bizim dışımızda saptanarak, hızlı kalkınma söylemine yanıltıcı destekler verilmiş, böylece Türkiye, uluslararası dev şirketlerinin güdümündeki petrol ve otomotiv sektörlerinin cazip pazarı yapılmıştır.
Düzeltir, özür dileriz.

19 NİSAN – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir