TURİZM DÜŞÜNCELERİ (3)

TURİZM DÜŞÜNCELERİ (3)

TURİZM DÜŞÜNCELERİ (3)

Avrupa, kendi kültür ve tarihini turizm alanında çok iyi pazarlıyor. Eğlence merkezli turizmi de iyi kullanan bazı Avrupa ülkelerine akın akın giden bizim yeni yetme zenginler de oralarda çılgıncasına para harcıyorlar. Oysa ki Avrupalı zengin turist, bizim buralara gelince gayet hesaplı davranıyor.
Amerikan ve Avrupa paralarının, bizim memleketteki satın alma gücü çok fazla olduğu için, Amerikalı ve Avrupalı orta halli veya alt gelir düzeyli insanlar bile Türkiye’de rahatlıkla turistik gezi ve tatil yapabilmektedirler.
Kendi ülkelerindeki beş yıldız otellerin yanından bile geçmemiş yabancı turistler, ceplerindeki dolar veya mark’ın gücüyle, Türkiye’nin 5 yıldızlı otellerinde ve tatil köylerinde günlerce keyif sürebilmektedirler. Varsın sürsünler keyif de ülkelerine dönüp lehimizde birazcık propaganda yapsalar bari…
Bundan 40-50 yıl önce ve daha eskiden dünyada ‘TURİZM’ diye bir olgu ve hareket pek yoktu. O devrilerde turist olarak tek-tük yabancıya veya küçük gruplara rastlanıyor: onlara da doğal olarak kuşkuyla bakılıyordu. Hatta onlar bizim gözümüzde bir nevi casustu. Onlar uzaydan gelmiş garip yaratıklar gibi görülür, kenar mahalle sokaklarından geçtiklerinde çocuklar peşlerine düşerdi.
Günümüzde artık yoğun kitle turizmi yapılıyor. Turizm, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, hemen hemen her ülkede büyük bir önem kazanmıştır. Bugün, bütçelerindeki açıkları turizm gelirleriyle kapatan birçok ülke var.
Turizm olgusuna ülkemiz açısından baktığımızda, hem dış, hem de iç turizm bakımından olağanüstü zengin potansiyele sahip bir ülkedir Türkiye. Ancak biz bunun ne derece bilincindeyiz acaba? Mesela kültür ve tabiat varlıklarımızı yeterince koruyabiliyor muyuz? O canım doğal güzelliklerin değerini biliyor muyuz? Yoksa kısa vadede fazla kazanç uğruna o değerlerin ve kaynakların sömürülmesine göz mü yumuyoruz?
Devamı yarın. Hoşça kalın…

………………………………

DÜZELTME: 1-“TURİZM DÜŞÜNCELERİ” başlıklı dizi yazımızın

2.bölümünün birinci paragrafında yer alan (… “gezgin” ve “seyyah” kelimeleri daha çok, gezmeyi kendisine sürekli iş veya uğraş edinmiş kesimler için kullanılıyor.) ibaresinde geçen “kesimler” kelimesini “kimseler” olarak;

  • Aynı paragrafta yer alan (Turist’in Türkçe tam karşılığı ‘gezmek’ olabilir.) cümlesindeki “gezmek” kelimesini “gezmen” olarak;
  • Son paragrafta yer alan (… İstanbul dahil, bir Paris, bir Londra, Madrit, Roma veya Viyana gibi tarihi şehirlerle mukayese edildiğinde, turist çekmede istenen kıvama gelmiş sayılmıyor.) cümlesinde geçen ‘İstanbul dahil’ ibaresini ‘İstanbul dahi’ olarak;

Düzeltir, Dizgi yanlışından dolayı özür dileriz.

C.Y

9 MAYIS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir