ÜNİVERSİTEMİZİN AMBLEMİ
Son günlerde TOKAT kamuoyuna; örütbağ (İnternet) yoluyla da çok daha geniş bir çevreye yansıtılmış olan GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ’nin amblemini değiştirme girişimi etrafında dönen öneri/ savunma/açıklama/yanıt oluşumlarına tanık olmaktayız.
Gazetemiz/gazeteniz TOKAT, giderek bir ‘amblem meselesi’ gibi algılanan girişimin, ÜNİVERSİTE’miz tarafından kamuoyuna yansıtılması noktasında, gazetecilik mesleğine özgü bir merak dürtüsüyle işin gerekçesini sorgulamış ve sadece mesleki sorumluluk düzeyinde kalarak, her taraflar arasında açık bir iletişimin, hem de kamuoyunu daha etken (aktif) bir şekilde bilgilendirmenin öznesi olmuştur.
Binlerce öğrencisi, akademisyeni ve personeli olan ve bir ilin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına çok önemli katkı yapan koskoca bir ÜNİVERSİTE’nin kendisine simge olacak bir amblem seçmesi ya da değiştirmesi, kimilerinin sandığı gibi kimseyi, hatta gazeteciyi bile ilgilendirmeyecek basit bir olay, bir dedikodu ya da bir sorun çıkarma olayı değildir.
Şayet öyle olsaydı, üniversite ve benzeri büyük kuruluşlar, basit (!) bir simge için ödüllü yarışma açar veya herkesin gönüllü katılımını ve öneride bulunmasını ister miydi? Nitekim Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) de bundan 13 yıl önce, henüz kurulmuşken, kendisine bir belirtke (amblem) seçmek üzere herkese açık, ödüllü ve ciddi bir yarışma açtığı gibi, bugünkü yönetimi de yine herkese açık bir ortamda ve şimdilik gönüllü öneri bağlamında ‘belirtke’yi değiştirme girişiminde bulunmaktadır.
Üniversitemizin bu girişimi, taraflar (mevcut belirtkenin tasarımcısı, jürisi ve kurucu Rektör ile bugünkü Rektörlük) arasında bir tartışmaya yol açmış, bunun üzerine bugünkü Rektörlük kamuoyuna, girişiminin dayanağı/gerekçesi görünüşlü bir raporu, resmi açıklama şeklinde sunmuştur. Akabinde mevcut amblemin yaratıcısı olan, İç Mimar ve Çevre tasarımcısı Alper BAY, ‘GOÜ Amblemi Basın Bildirisine Cevap’ başlığı altında eserinin savunmasını kamuoyuna duyurmuştur. (Biz bu savunmayı, gazetemizin önceki günkü sayısında aynen yayınladık).
Kendisine bir amblem seçmek de, bunu değiştirmek de, elbette ki bir üniversitenin hakkı ve yetkisi içindedir. Buna kimsenin bir itirazı yok. Ne var ki, bilimin ve hür düşüncenin sembolü olan bir üniversite, böylesi bir seçimi, yarışmayla, jüri kararıyla ya da gönüllü öneri kampanyası ve son tercihte kendi camiasının oylaması gibi yöntemlerle yapar. Zaten GOÜ de böyle yapıyor. Ve Üniversitemiz henüz, amblemini değiştirmek için kesin bir karar vermediği gibi son noktayı da koymuş değildir.
Mevcut amblemin tasarımcısı ve nazarımızda çok değerli bir sanatçı olan Sn. Alper BAY’ın savunmalarını, GOÜ’nün raporunu ve olayın kamuoyundaki yansımalarını irdeledikten sonra; bir başka deyişle son tahlilde şu kanıya vardık:
GOÜ de son tahlilde, mevcut ambleminin grafiksel değeri hakkındaki tereddütlerini, yapılan savunmalar ışığında tekrar irdeleyecek, amblemin tasarımcısıyla da görüşüp danışarak renk bağlamında yapılacak küçük rötuşlarla meseleye nokta koyacaktır. Bu ihtimal ağır basmaktadır.
Hoşça kalın…
2 KASIM TOKAT GAZETESİ