VAKIFLARA SAHİP ÇIKMAK (2)
Devlet Bakanı Metin GÜRDERE, ANAP Manavgat İlçe Kongre’sine katılmak için geldiği Antalya’da organize suç çetelerinin VAKIF arazilerini yağmaladığını söyledi.
Meğerse ne olmuş? 512 ortaklı koskoca bir yapı Kooperatifi, 209 dönüm Vakıf arazisi üzerine yüzlerce gecekondu yapmış. Bundan VAKIFLAR İDARESİ yeni haberdar oluyor. Hiç olmazsa şimdi haberdar olunması da, vakıf mallarına ciddiyetle sahip çıkan yöneticilerin işbaşında bulunmasından dolayıdır.
‘O Vakıf arazisi üzerine önce bir kooperatif kurularak mı konut yapıldı, yoksa gecekondular yapıldıktan sonra mı kooperatif kuruldu mu?’ Anlaşılan o ki kooperatif arsaları bedavaya getirilmek istenmiş.
512 ortaklı Yedikuyular arsa ve Yapı Kooperatifi Başkanı’nın, ‘Biz gecekondu yaptığımız bu vakıf arazisini almak istiyoruz’ demesi üzerine çok şaşıran Bakan GÜRDERE, “Siz Vakıf arazisine gecekondu yapıp, bir de kooperatif mi kurdunuz? Bir yaşıma daha girdim” demiştir.
Doğrusu bu duruma biz pek şaşırmadık. Çünkü yıllar yılı, Devlete ait arazilerin, hatta ormanlarının mafya türü birtakım çeteler, villa yap-satcıları ve avantacılar tarafından nasıl yağmalandığını Medya aracılığıyla görmekte ve bilmekteyiz.
Bu arada Fazilet Partisi’nin ‘vakıf oyunu’ gazetelere yansıdı. Meğer, FP milletvekilleri sessiz sedasız Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, “Vakıf malları kira sözleşmelerinin feshedilip rayiç bedelle yenilenmesine ilişkin yasa’yı iptal ettirmek istemişler. Bu konuda konuşan Devlet Bakanı GÜRDERE, vakıf kiralarının artırılmasına dair benzer bir girişimin REFAHYOL döneminde, RP’li Devlet Bakanı A. Cemil TUNÇ tarafından da yapıldığını hatırlatarak: “Geçmişte benzer bir yasayı kendileri de hazırlamıştı. Çifte standart uyguluyorlar” demiştir. Bu tavrın devleti zarara uğratmak olduğunu kaybeden GÜRDERE, “bazı yerlerde kiraların artırılmasından hoşlanmayan esnaftan DOLAR üzerinden para topladıklarını ve bizi engellemek için kullanacaklarını duyuyoruz” iddiasını da sözlerine eklemiştir.
İşte görüyoruz; ‘çifte standart’ uygulaması ve ‘iktidarda başka muhalefette başka’ tavırları bizim siyaset sahnesinde hale geçer akçe olabiliyor. Memleket hayrına bir iş mi yapılacak; ‘gelecek seçim ve seçilme yönünden siyasi riski nedir, ne olur’ diye hala ince hesaplar yapılıyor. İşin siyasi riski varsa, bir yasayı çıkaracakmış gibi yaparsın; sonra başkaları gelip o yasayı çıkarınca da tenkitçi olarak vatandaş hamiliğine soyunursun. Vatandaş da buna kapılıp giderse siyasi istismar bu ülkede bitmez.
Ne diyelim, bu konuda her şey ‘sorumlu vatandaşlık bilinci’nin yükselmesine bağlı, diye düşünürüz.
Objektif olarak gördüğümüz o ki; Devlet Bakanı Metin GÜRDERE vakıf mallarını kurtarmak, vakıf gelirlerini artırmak ve hizmetlerini çoğaltmak için büyük bir mücadeleye girmiştir. Vakıflar Genel Müdürü Mustafa KETEN ve Bölge Müdürlükleri de aynı hedeflere ulaşmak için organize olmuştur. Kendilerini kutlarız. Uygulamada adalet ölçüleri çerçevesinde kalınması da dileğimizdir.
Hoşça kalın…
23 NİSAN – TOKAT GAZETESİ