VAKIFLARIMIZ (1)

VAKIFLARIMIZ (1)

VAKIFLARIMIZ (1)

VAKIFLAR HAFTASI’nın önemine geçmeden önce “VAKFI nedir, Vakıf eserleri ve mallarının halleri nicedir” kısaca bunlara değinmek lazım. Zira, vakıf kavramının gerçek anlamı bilinecek, Vakıf eserleri ve mallarıda korunacak ki, Vakıflar Haftası’nın önemi anlaşılabilsin.
VAKIF: “Fertlerin menkul veya gayrimenkul bir kıymeti sırt kendi rıza, rey ve istekleriyle şahsi mülkiyetinden çıkarıp, hayır ve hasenat maksadıyla yine kendileri tarafından tayin olunan hayır, şart ve hizmetlerinin ifası için ebedi olarak tahsis eylemesidir.” şeklinde tarif edilmektedir.
VAKIF KURUMU, bütün İslam aleminde doruk noktasına ulaşmış dini ve hukuki bir müessedir. Aslında Vakıf düşüncesi, çok daha eskiye 3 bin, belki 5 bin yıl öncelere uzanan bir geçmişe sahiptir.
İnsanlık tarihi kadar eskidir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Vakıflar’ın en ileri mertebe hizmetleri, toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına en geniş ölçüde katkıda bulunmuştur.
VAKIFLARIN temelinde Allah rızası, hayır duygusu ve insanlık sevgisi yatması dolayısıyla, İslam aleminde hızla gelişip büyük rağbet görmüştür. Hazreti Muhammed zamanında Müslümanlar arasında bir yarış şevk ve heyecanıyla kurulan vakıflar, müslüman Türk toplumlarında alabildiğine gelişmiş ve nesiller boyu milletimizin müşterek yardımlaşmasına vesile olmuştur.
“ALLAH katında kendiniz için hayır olarak neler hazırladıysanız onu bulursunuz” mealindeki ayetten ve “İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır.” mealindeki hadisten ilham alan atalarımız, çeşitli vakıflar kurarak, yaşayan toplumun ve gelecek kuşakların hizmetine sunmuşlardır.
VAKIF işinde öylesine şevk ve hizmet yarışı olmuştur ki, hükümdar, padişah, vezir, paşa vali gibi devlet büyükleri ve servet sahipleri yanında orta halli, hatta fakir kimseler de vakıf kurmuşlardır.
VAKIF hizmetiyle insanların uluşmak istediği gaye nedir? Bu gayenin, insan şahsiyetinin ve “hayat” ın korunması, kurtarılması, geliştirilmesi, maddi ve manevi zorlukların, ızdırap ve sefaletlerin dindirilmesi, hayatın güzelleştirilmesi, insan haysiyetinin korunmasından tutulması gibi altın, yaralı göçmen kuşların ve bakıma muhtaç hayvanların korunmasına kadar uzandığı görülmektedir.
Bu konuya yarın devam edeceğiz.
Hoşça kalın…

10 ARALIK – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir