“YAKIN TARİHİMİZ VE GERÇEKLER” (1)
12 Mayıs Cuma, saat 20.30’da Özel İdare salonu böylesi bir kalabalığa belki ilk defa sahne olurum, anma toplantıları yapılan salonu çoğu kez doldurmak mesele olurdu. Halk niye ilgisiz, gençler nerede denirdi? “Yeni Asya Kültür Merkezi” ile “Yeni Nesil Gazetesi, Tokat Temsilciliği”nin düzenlediği bir konferans; tarihsel ve toplumsal gerçeklerimizin bambaşka boyutlarının da olduğunun bir göstergesiydi.
O konferansın konusu “Yakın Tarihimiz ve Gerçekler” olarak, her geçen gün biraz daha güncelleşen ve belgelere dayandırılan bir takım gerçeklerin varlığını tartışmaya açıyordu. Bu tartışma son iki yıldır, Yeni Nesil gazetesinin 2. sayfasında açılmıştı zaten. Sonrasında bu dizi yazılar “Yakın Tarih Ansiklopedisi” adıyla yayınlanmış. DGM’de yargılanmış, beraat etmiş, böylece daha da büyüyen bir ilgi odağına dönüşmüştü.
Son 100 yıllık yakın tarihimizde olup bitenler resmi makamlarca yayınlanan ve okullarımızda bugüne dek okutulan tarih ve ders kitaplarında yazıldığı gibi miydi? Yoksa çok daha değişik miydi? Bu milletten hep birşeyler mi saklanmıştı?
O akşamki konferansın hatibi Yeni Nesil gazetesinin köşe yazarı Mustafa Kaplan, yeni bir tarih tezini tartışmaya açtıklarını, bu yüzden başlarına olmadık belanın geldiğini, 7 defa yargılandığını söyledi ve “hani nerede demokrasi? Nerede fikir ve düşünce hürriyeti?” diye sordu.
Atatürk ilke ve İnkılaplarının, bugünkü anlamıyla, daha doğrusu son 60 yıllık devlet hayatımızın, devlet-millet ilişkilerinin değişmez, dokunulmaz ve tartışılmaz doktriner anlamıyla gerek Cumhuriyet’in kuruluşunda, gerekse 1924 Anayasası’nın yer almadığını, nice sonra 1937 yılında zamanın tek iktidar partisi CHP’nin ilkeleri olarak kabul edildiğini ve bunun CHP’nin meşhur 6 oklu amblemi demek olduğunu belirten Mustafa Kaplan, iki buçuk saat süren konuşması sonunda oldukça rizikolu bir sürpriz yaptı ve “Ben de Atatürkçü değilim!” deyip adeta kendini azat etti.
“Ben Atatürkçü değilim!” diyen ilk adam değildi Mustafa Kaplan. Belki üçüncü adamdı. Birinci adam bildiğimiz kadarıyla Cumhuriyet Gazetesi patronu ve başyazarı Nadir Nadi idi.
17 MAYIS – SESİMİZ GAZETESİ