Yerel Basının Hakkı Yerel Basına
Demokrasilerde YASAMA, YÜRÜTME ve YARGI erklerinden sonra, adına BASIN, yada MEDYA dediğimiz dördüncü bir kuvvetten bahsedilir. Basın (MEDYA), bu gücünü nereden alır? Toplumdan, halktan ve bizatihi kendi işlevinden. YASAMA, YÜRÜTME ve YARGI erkleri arasında “Kuvvetler ayrılığı” ilkesinin geçerli olmasıyla toplumsal dengeler önemsenirken, BASIN’ın işleviyle de demokrasinin olgun anlamda işlerlik kazanması beklenir.
BASIN’ın işlevi nedir? Başta haber ve bilgi aktarımı olmak üzere her türlü iletişimi canlı tutarak, toplumsal kanalların tıkanmasını önlemektir. Dünyada demokrasiyle yönetilen ülkelerin ve toplumların basına verdikleri önem ve bundan dolayıdır. Örneğin T.C. ANAYASASI’ ndaki “BASIN HÜRDÜR, SANSÜR EDİLEMEZ” hükmü, basının kendine düşen görevi, sorumluluk bilinciyle ve yetkin biçimde yerine getirmesi için konulmuştur.
BASIN, sorumluluk bilinciyle, “HÜR” olacak. Ancak hür olmanın da bir bedeli ve altyapısı vardır. Bu bedel ve altyapının çok önemli bir unsuru ise ekonomik güç ve dolayısıyla “Ekonomik bağımsızlık” olmaktadır. İşin gerçeği böyleyken, geçen yıl, 57. Hükümet döneminde “Kamu İhale Yasası” değiştirilirken, belki de büyük medyanın ekonomik gücünden rahatsız olan veya bu gücü sınırlamak ya da bütçe tasarrufu sağlamak isteyen yasama iradesi, çok küçük rakamlar dışındaki kamusal ihale ilanlarını bağımsız gazetelerde değil de resmi gazetede yazımını yeterli gören maddeyi, 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe girmesi kaydıyla kabul etmişti.
Ve beklenen fırtına, yeni “ Kamusal İhale Yasası’nın 13. madde (b) bendinin yürürlüğe girmesiyle kopmuştu. Çünkü, gelirlerinin çok büyük bir bölümünü Kamusal ilanların ücretleriyle sağlayan ve adına “ANADOLU BASINI” denilen yüzlerce gazetenin gelirlerine tırpan atılmıştı. Bu durum TÜRK BASINI’nı sadece büyük sermayenin tekeline bırakmakla kalmayacak, Anadolu’daki binlerce basın emekçisinin de ekmeğine mani olacaktı. İş bununla da kalmayacak, resmi ihale ilanlarını yerel gazetelerden takip ederek ihaleye girip işi yüklenen Anadolu’nun dört bir köşesindeki küçük ve orta boy müteahhitlerin de işleri sekteye uğrayacak ve onların iş verdiği insanlar da açıkta kalacaktı.
Bu durum karşısında meselenin önemini gündeme çıkaran Anadolu Basını ve meseleyi TBMM’ye taşıyan ANADOLU BASIN BİRLİĞİ Yönetim Kurulu ve nihayet, işin başından beri yanlışlığı görüp düzetilmesi için öncülük yapan, gazeteci kökenli Tokat Milletvekili Resul TOSUN, AKP’li 47 milletvekili arkadaşıyla beraber, yasa değişikliği önergesi vermiş, önergesini ilgili Komisyon’da ve Genel Kurul’da canla başla savunmuş ve muhalefetin de desteğini alarak istenen yasa değişikliğini en olumlu biçimde sağlamayı başarmışlardır.
Böylece Sezar’ın hakkı Sezar’a yerel basının hakkı YEREL BASIN’a verilmiştir. Bu hakkın tesliminde öncülük yaparak yasal değişikliği sağlayan başta sayın milletvekilimiz Resul Tosun olmak üzere, olumlu oy veren tüm sayın milletvekillerine teşekkür ediyor ve her alanda yapıcı ve olumlu çalışmalarını beklediğimizi belirtiyoruz.
Hoşça kalın…
7 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ