YEREL EKONOMİK GELİŞME (1)
“8 yıllık kesintisiz eğitim kanunu” meclis’ten çıkıp yürürlüğe girmesine rağmen ortaklık durulmadı. Bazı siyasi odakların da teşvik de tahrikleriyle, ülkemizde birtakım yapay kavgalar, gürültülü-patırtı yapılmaktadır. Oysaki ülkenin başında yeterince terör belası varken bunlara hiç lüzum yoktur. “Eğitim” yüzünden kavga ve anarşi çıkartılması, hele hele “din elden gidiyor!” “Kur’an yasaklanıyor!” kabilinden asılsız iddialarla şamata yapılması, polise, foto muhabirlerine ve kameramanlara saldırılması, akıl, inanç ve insafla bağdaşamıyor.
Beklenirdi ki ülkemiz gündeminde ekonomik, sosyal ve kültürel içerikli konular hep öne geçsin. Bunlar konuşulsun, yazılsın ve tartışılsın.
Mesela, Türkiye ekonomisinde verimliliği, üretkenliği artırmak, dinamik sektörleri desteklemek gayesiyle nasıl bir program izlenmeliydi? KİT’lerin özelleştirilmesiyle böyle bir program arasında nasıl bir bağlantı kurulmalıydı?
Aslında böyle ekonomik program, halen uygulama alanına geçmiş durumdadır! Bu kapsamda, Dünya Bankası’nın=özelleştirme=uygulaması konusundaki desteği ile “Özelleştirme Uygulaması Teknik Yardım ve Sosyal Güvenlik Ağı Projesi” gündeme gelmiş ve bundan üç yıl önce çalışmalara başlanmıştır.
Bu proje içinde “İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI” yer almaktadır.
İş gücü Uyum Programı, KİT’lerde özelleştirme sonucu oluşabilecek işgücü daralmasının etkilerini;
– Geçici gelir desteği
– İş gücü uyum desteği
programları ile en aza indirmek üzere tasarlanmıştır.
İşgücü Uyum Projesi’nin bir unsuru da KİT’lerin özelleştirilmesi veya yeniden yapılanması sonucunda olumsuz etkiler yaşayacak yörelere destek verilmesi gayesiyle geliştirilen “Yerel Ekonomik Geliştirme Programı” (YEGP) dır.
Bu konuya devam edeceğiz. Hoşça kalın…
26 AĞUSTOS – TOKAT GAZETESİ