YİNE TRAFİK! (2)

YİNE TRAFİK! (2)

YİNE TRAFİK! (2)

Türkiye geneline bakarsak; geçen yılın blançosu korkunç. İstatistiklere göre 346 bin trafik kazasında toplam 10 bin kişi hayatını kaybederken 111 bin kişi yaralandı. 1997 yılının gidişatı da, yeni trafik yasanın uygulanmasına rağmen pek içaçıcı manzara arzetmiyor. Bayramın ilk iki gününde 30 kişi öldü.
Trafik yasasında yapılan birçok değişiklikle uygulamaya konulan caydırıcı, eğitici önlemlere rağmen, yollarımızdaki kanlı trafik pek değişmedi. Yeni trafik yasası ve yönetmelikler bu yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanmasıyla geçen 1,5 aylık sürede ölümle sonuçlanan kaza sayısında bir önceki yıla göre kısmi bir azalma olması dahi iyimser olmamıza yetecek.
1996 yılına ait trafik raporunda bilhassa üç nokta dikkat çekiyor. 1- Kazalara karışan araçların önemli bir kısmını otobüs, kamyon ve komyonetler oluşturuyor. 2- Trafiğe yeni katılan araç sayısında büyük artış gözleniyor. 3- Kazaların yaklaşık %95’i de sürücü hatasından kaynaklanıyor. Raporda karayollarımızın yetersizliği otoban yollarımızın azlığı, kontrol ve denetimlerin yeterince caydırıcı olamayışı gibi faktörler de vurgulanmıştır.
Trafik raporunda alacağımız dersler var. Bunun yanısıra ülkemizin başka ülkelerden farkı var ki bunu bilmek ve önemsemek, bizim trafiğin çözümlenmesinde esaslı toplam yolcu taşımacılığının ise %96’sı, toplam yük taşımacılığının ise %94’ü KARAYOLLARI’mızda yapılmaktadır. Herhalde bu bir dünya rekorudur. Bizdeki kamyon sayısının tüm Batı Avrupa ve Orta Avrupa ülkelerindeki toplam kamyon sayısından fazla olduğunu biliyorduk.
Doğru- dürüst DEMİRYOLU olmayan bir ülkede olacağı budur. Trafik yasanın da, polisinin de yapabileceği fazla bir şey yoktur. Demiryollarına Cumhuriyet’in ilk 25 yılında gereken önem verilmiş, ondan sora maalesef ihmal edilmiş, hatta çağdışı bir ulaşımmış gibi görülerek karayolları herşey sanılmıştır. Oysaki yine o tarihlerde bütün gelişmiş ülkeler, demiryollarına büyük önem vererek ulaşımda en çağdaş politikaları uyguluyorlardı. Bugün bize Kamyoncular Cumhuriyeti deniyor ve ulaşımda geri kalmış bir ülke gözüyle bakılıyor.
Trafik sorunumuzdan çıkartılacak en önemli ders bizce budur.
Hoşça kalın…

14 ŞUBAT – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir